Суть, особливості та форми міжнародної регіональної економічної інтеграції

В різних джерелах наводяться наступні визначення міжнародної економічної інтеграції (МЕІ):

- це об'єктивний, усвідомлений і керований процес зближення, взаємопристосування та зрощування національних господарських систем, що володіють потенціалом саморегулювання й саморозвитку. В його основі лежить економічний інтерес суб'єктів, що самостійно функціонують та міжнародний поділ праці;

- це процес зближення, переплетення, адаптації національних господарств світового співтовариства;

- взаємопристосування національних економік, включення їх в єдиний відтворювальний процес в інтернаціональних масштабах;

- процес економічної взаємодії країн, який приводить до зближення господарських механізмів, який приймає форму міждержавних угод й узгоджено регульований міждержавними органами;

- вищий рівень розвитку МЕВ, який характеризується сплетінням економік різних країн, проведенням узгодженої державної політики як у взаємних відносинах, так і у відносинах з третіми країнами.

Сучасні особливості процесів МЕІ:

- динамізм у розвитку;

- нерівномірність (за регіонами, рівнем розвитку);

- розвиток поряд з дезінтеграцією;

- глобальний субрегіоналізм (дія на глобальному рівні, але поділ регіональних об'єднань на субрегіони);

- формування реальних умов розвитку світової економічної інтеграції.

Розрізняють наступні форми міжнародної економічної інтеграції (табл. 13.1): зона преференційної торгівлі; зона вільної торгівлі; митний союз; спільний ринок; економічний союз; політичний союз.

Зона преференційної торгівлі (preferential trade area) - встановлення нижчих торгівельних бар'єрів у відносинах з членами об'єднання, ніж у співробітництві з третіми країнами.

Зона вільної торгівлі (free trade area) – повне скасування внутрішніх митних тарифів між країнами інтеграційного об’єднання зі збереженням національних митних тарифів щодо третіх країн.

Митний союз (customs union) – повне скасування внутрішніх митних тарифів між країнами інтеграційного об’єднання і встановлення спільного зовнішнього тарифу стосовно інших країн.

Спільний ринок (common market) – встановлення вільного руху капіталу та робочої сили.

Економічний союз (economic union) – вільний рух факторів і результатів виробництва доповнюється гармонізацією внутрішньої та зовнішньої економічної політики.

Політичний союз (political union) - передача національними урядами більшої частини своїх функцій у відносинах з третіми країнами наддержавним органам.

Таблиця 13.1.








Дата добавления: 2015-10-05; просмотров: 986;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.