СВЕРДЛІННЯ

Суть даних операцій полягає в тому, що процес різання (зняття шару матеріалу) здійснюється обертальним і поступальним рухами ріжучого інструменту (свердла, зенкера і т. д.) щодо своєї осі. Ці рухи створюються за допомогою ручних (коловорот, дриль) або механізованих (електрична дриль) засобів, а також верстатів (свердлильних, токарних і т.д.).

Свердління- це один з видів отримання і обробки отворів різанням за допомогою спеціального інструмента - свердла.

Як і будь-який інший ріжучий інструмент, свердло працює за принципом клина. По конструкції і призначенню свердла діляться на перовые, спіральні, центрувальні і ін. У сучасному виробництві застосовуються переважно спіральні свердла і рідше спеціальні види свердел.

Свердлами виробляють не тільки свердління глухих (засвердлювання) і наскрізних отворів, тобто отримання цих отворів в суцільному матеріалі, але і розсвердлювання - збільшення розміру (діаметра) вже отриманих отворів.

Свердло складається з :

- Лапки

- Хвостовика

- Робочої частини :

· Шийки

· Канавки

- Різальної частини :

· Зуба

Зуб — це виступаюча з нижнього кінця частина свердла, що має різальні кромки.

Зуб свердла має спинку — заглиблена частина його зовнішньої поверхні і задню поверхню— торцева поверхня зуба на спільній частині. Поверхня канавки, що сприймає тиск стружки, називається передньою поверхнею . Лінія перетину передньої та задньої поверхонь утворює різальну кромку , а лінія перетину задніх поверхонь — поперечну кромку (її розмір дорівнює в середньому 0,13 мм діаметра свердла). Різальні кромки сполучаються між собою на серцевині ( серцевина — тіло робочої частини між канавками) короткою поперечною кромкою. Для більшої міцності свердла серцевина поступово потовщується від поперечної кромки до кінця канавок (до хвостовика). Кут між різальними кромками (кут при вершині свердла) суттєво впливає на процес різання. При його збільшенні підвищується міцність свердла, але одночасно різко зростає зусилля подачі. Зі зменшенням кута при вершині різання полегшується, але послаблюється різальна частина свердла.

Свердла класифікуються :

· Твердосплавні монолітні свердла призначені для обробки жароміцних сталей.

· Комбіновані свердла (свердло-зенківка, свердло-розвертка,

свердло-мітчик) застосовують для одночасного свердління й зенкування,свердління й розвірчування або свердління й нарізування різьби.

· Центровочні свердла служать для виготовлення центрових отворів у різних заготовках. їх роблять без запобіжного конусаабо з ним .

· Перові свердла найпростіші у виготовленні. їх застосовують для свердління невідповідальних отворів діаметром до 25 мм (головним чином ступінчастих та фасонних отворів у твердих поковках та виливках).

 








Дата добавления: 2015-10-05; просмотров: 1702;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.