РІЗАННЯ МЕТАЛУ

В залежності від форми і розмірів матеріалу заготовок або деталей розрізання при ручній обробці металу здійснюють з допомогою ручного або механізованого інструменту-острогубцами, ручними і електричними ножицями, і пневматичними ручними ножівками, труборезами.

Сутність операції розрізання металу острогубцами (кусачками) і ножицями полягає в поділі дроту, листового або смугового металу на частини під тиском двох рухаються назустріч один одного клинів (ріжучих ножів).

Ріжучі кромки у гострогубців змикаються одночасно з всій довжині. У ножиць ж зближення лез йде поступово від одного краю до іншому. Їх ріжучі кромки не. змикаються а рухаються одне відносно інший. І гострогубці, і ножиці являють собою шарнірне з'єднання двох важелів, у яких довгі плечі виконують роль рукояток, а короткі - ріжучих ножів.

Гострогубці (кусачки) використовують, головним чином, для розрізання дроту. Кут заточування різальних кромок гострогубців може бути різним залежно від твердості матеріалу, що розрізається. У багатьох гострогубців він дорівнює 55-60°.

Ручні ножиці застосовують для розрізання листів-сталевих товщиною 0,5-1,0 мм та з кольорових металів завтовшки до 1,5 мм.

Залежно від пристрою ріжучих ножів ножиці діляться так: прямі з прямими ріжучими ножами, призначені в основному для розрізання металу по прямій лінії або по колу великого радіуса; криві з криволінійними ножами; пальцеві з вузькими ріжучими ножами для вирізання отворів в листовому металі і поверхонь з малими радіусами.

За розташуванням різальних ножів ножиці поділяються на праві і ліві. У правих ножиць скіс ріжучої кромки нижнього ножа знаходиться справа, у лівих - зліва.

Стільцеві ножиці відрізняються від звичайних ручних великими розмірами і застосовуються для розрізання листового металу товщиною до 2 мм.

Важільні ножиці застосовують для розрізання листової сталі товщиною до 4 мм (кольорових металів - до 6 мм). Верхній шарнірно закріплений ніж приводиться в дію від важеля . Нижній ніж закріплений нерухомо.

Ручна ножівка застосовується для розрізання порівняно товстих листів металу і круглого або профільного прокату. Ножівкою можна виробляти також прорізання шліців, пазів, обрізку і вирізку заготовок по контуру і інші роботи.








Дата добавления: 2015-10-05; просмотров: 1674;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.