РУБАННЯ МЕТАЛУ

Рубкою називається операція, при якій за допомогою зубила і слюсарного молотка з заготівлі видаляють шари металу або розрубують заготовку.

Фізичною основою рубки є дія клина, форму якого має робоча (різальна) частина зубила. Рубка застосовується в тих випадках, коли верстатна обробка заготовок важко здійсненна або нераціональна.

З допомогою рубки проводиться видалення (зрубуванням) з заготовки нерівностей металу, зняття твердої кірки, окалини, гострих кромок деталі, вирубання пазів і канавок, розруб листового металу на частини.

Рубка проводиться, як правило, в лещатах. Розруб листового матеріалу на частини-може виконуватися на плиті.

Основним робочим (ріжучим) інструментом при рубці є зубило, а ударним - молоток.

Слюсарне зубило виготовляється з інструментальної вуглецевої сталі. Воно складається з трьох частин: ударної, середньої та робочої.

Для найбільш поширених матеріалів рекомендуються такі кути загострення:

· для твердих матеріалів (тверда сталь, чавун) - 70°;

· для матеріалів середньої твердості (сталь) ~ 60°;

· для м'яких матеріалів (мідь, латунь) '- 45°;

· для алюмінієвих сплавів - 35°.

Робоча і ударна частини зубила піддаються термічній обробці (загартуванню і відпустці). Ступінь загартування зубила можна визначити, провівши напилком по загартованій частині зубила: якщо напилок не знімає стружку, а ковзає по поверхні, загартування виконана добре.

Для вирубування вузьких пазів і канавок користуються зубилом з вузькою ріжучою кромкою - крейцмейселем. Таке зубило може застосовуватися і для зняття широких шарів металу: спочатку прорубують канавки вузьким зубилом, а залишилися виступи зрубують широким зубилом.

Для вирубування профільних канавок (півкруглих, двогранних та ін) застосовуються спеціальні крейцмейсели - канавочники, що відрізняються тільки формою ріжучої кромки.

Слюсарні молотки, використовувані при рубці металів бувають двох типів: з круглим і з квадратним бойком. Основною характеристикою молотка є його маса. Для рубання металів застосовують молотки масою від 400 до 600 гр.

Зубило — найпростіший різальний інструмент, у якому форма клина виражена особливо чітко. Залежно від того, як буде загострено різальний клин, як він буде встановлений щодо площини (поверхні) деталі і як буде спрямована сила, що рухає клин у шарові металу, можна дістати найбільший чи найменший виграш у силі, що витрачається у процесі різання, знизити шорсткість поверхні, збільшити строк служби інструмента. Чим гостріше клин, тобто чим менший кут, утворений його сторонами, тим менше зусилля треба прикласти для його заглиблення у матеріал.

Слюсарне зубило — стальний стержень, виготовлений з інструментальної вуглецевої або легованої сталі. Зубило має три частини: робочу, середню та ударну .

Крейцмейсель відрізняється від зубила різальною кромкою. Він призначений для вирубування вузьких канавок, шпонкових пазів тощо. Однак досить часто ним користуються для зрубування поверхневого шару з широкої плити: спочатку крейцмейселем прорубують канавки, а виступи, що залишилися, зрубують зубилом. Крейцмейселі виготовляють з тих самих матеріалів, що й зубила. Значення кутів загострення і твердості робочих та ударних, частин крейцмейселя і зубила мають бути однакові.

Слюсарні молотки з круглим бойком виготовляють шести номерів. Молотки №1 масою 200 г рекомендується застосовувати для інструментальних робіт, а також для розмічання і випрямляння; молотки №2 (400 г), № 3 (500 г) і № 4 (600 г) — для слюсарних робіт; молотки № 5 (800 г) і № 6 (1000 г) застосовують рідко (при ремонтних роботах).

Слюсарні молотки з квадратним бойком виготовляють восьми номерів: № 1 (50 г), № 2 (100 г), № 3 (200 г) - для слюсарно-інструментальних робіт; № 4 (400 г), № 5 (500 г) і № 6 (600 г) — для слюсарних робіт: рубання, згинання, клепання та ін.;

№ 7 (800 г) і № 8 (1000т) застосовують рідко (при виконанні ремонтних робіт). Для важких робіт застосовують молотки масою 4... 16 кг, які називаються кувалдами. Протилежний бойку кінець молотка називається носком . Носок має клиноподібну форму, заокруглену на кінці. Носком користуються при випрямлянні, розклинуванні тощо. Бойком наносять удари по зубилу або крейцмейселю.

 








Дата добавления: 2015-10-05; просмотров: 1843;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.