Лекція 1. УПРАВЛІННЯ ТРУДОВИМИ РЕСУРСАМИ ЯК НАУКА І СФЕРА ПРАКТИЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

1. Терміни та загальні положення.

Розглянемо основні положення.

Управління– процес переведення керованої системи в заданий стан шляхом впливу на її перемінні. (приклад)

Працяце процес взаємодії між людьми та природою з метою створення необхідного продукту. Праця вимагає від людини фізичних та інтелектуальних зусиль для досягнення мети і кінцевого результату.
В обмін на свою працю людина отримує від суспільства все необхідне для досягнення матеріального задоволення, інтелектуальних і духовних потреб. Виробництво продуктів є і водночас виробництвом певних стосунків між людьми в процесі праці, розподілу, обміну та споживання. Створення продукту і діяльність пов'язана з подоланням певних труднощів, перешкодами, а також подоланням своєї пасивності.

Ресурси- (resources) це засоби, запаси, можливості, а також джерела цих засобів і доходів.

Трудові ресурси– це частина працездатного населення, яка володіє фізичними й розумовими здібностями і знаннями, необхідними для здійснення корисної діяльності.

- це частина населення працездатного віку від 16 до 55-60 років, крім інвалідів 1-ї та 2-ї групи, жінок, які мають 5 дітей, і плюс працюючі підлітки 15 років за згодою батьків та пенсіонери. В свою чергу, це є найважливіший фактор виробництва, який створює додану вартість.

УТР - це цілеспрямований процес відтворення, формування, навчання, виховання, розподілу і використання робочої сили, трудових ресурсів суспільства з метою підвищення ефективності живої праці.

Управління трудовими ресурсами – це складова частина управління як і матеріальним, так і духовним виробництвом, спрямованого на забезпечення зайнятості працездатного населення і його оптимальний розподіл між галузями і регіонами країни, а також на задоволення потреби народного господарства в кваліфікованих кадрах.

Вперше термін «трудові ресурси» як планово-облікову категорію ввів у 20-і роки XX ст. академік С. Струмилін, однак активно цей показник став використовуватися з кінця 50-х рр. XX ст.

 

2. Об'єкт і суб'єкт предмету УТР. Задачі УТР.

Предмет курсу – комплексне вивчення соціально-економічних проблем регулювання процесів відтворення і використання трудових ресурсів на макроекономічному рівні.

Об'єктом УТРє сукупність різних груп населення з їх власними характеристиками по певним ознакам (соціальні, економічні характеристики).

Суб'єктами УТР- є органи державного правління, а також інші-установи, а саме: біржі праці, інститути і курси проф. орієнтації, інформаційні агентства і служби по працевлаштуванню, відділи кадрів підприємств, профспілки.

 

3. Цілі та показники ефективності УТР.

Цілі, які стоять перед суб'єктом та організаторами праці мають дуже важливе значення.

· Першим показником та ціллю,що характеризують ефективність УТР є природний приріст населення.

· Другий показник,що характеризує ефективність УТР є рівень життя, а показником є реальна зарплатня. В Україні середній рівень з/п 2100$ у рік, в США - 40000$, в Японії 30 000, Люксембург 50 000, в Польщі - 18500$. (на наступне заняття – визначення поняття ППС)

· Третя ціль(мета, показник) - підвищення якості, якість життя. Якість життя характеризується ступенем задоволення потреб людини, обумовленого по відповідним нормам, звичаям, традиціям, а також стосовно рівня особистих потреб. Про динаміку якості життя можна судити в першу чергу по споживанню матеріальних благ, середньої тривалості життя і часу праці. Ціль діяльності окремої людини можна визначити мотивацією по Маслоу.








Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 801;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.