Накладання кровозупинного джгута

1.Необхідний матеріал.

Бинт, рушник, джгут, ручка, папір.

2.Надати хворому необхідне положення.

Перед накладанням джгута кінцівка повинна бути припіднята для створення відтоку з неї венозної крові.

3.Вибір місця накладання джгута.

Джгут накладають вище поранення. Не слід накладати джгут в середній третині плеча, щоб не здавити променевий нерв, які проходить там близько кістки. При пораненнях сонної артерії накладають на шию по способу Мікулича. Зі здорового боку кладуть шину для захисту судинно-нервового пучка від стискування, на ділянку пошкодженої артерії під джгут підкладуть ватно-марлевий валик. Якщо немає шини, то використовують руку хворого, її кладуть на голову і закріплюють бинтом.

1. Техніка.

Частину кінцівки, де буде накладатися джгут, обмотують бинтом або рушником (прокладка), джгут розтягують і досить туго накладають поверх прокладки, кожен наступний тур розтягують менше і накладають так, щоб кожен наступний тур захоплював половину ширини попереднього. В кінці джгут закріплюють. До джгута прикріплюють бірку, де відмічають час накладання. При накладанні джгута на область верхньої третини плеча 2-3 турами обхвачують плече, після чого обидва кінця джгута ведуть спереду та заду грудної клітини і закріплюють на протилежному боці грудної клітки. При накладанні джгута на ділянку верхньої третини стегна кінці джгута ведуть навколо попереку та черева і закріплюють на протилежному боці над передньо – верхньою вістю клубової кістки.

5.Визначення правильності накладання джгута.

При правильному накладанні артеріального джгута:

- припиняється кровотеча;

- зникає пульс на периферичній артерії;

- блідне кінцівка.








Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 1194;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.