Історія Польщі. роках, виникло кварцяне військо

роках, виникло кварцяне військо. Було воно найманим, переважно кіннотним. За сеймовою постановою 1578 р. з'явилася т.зв. вибранецька піхота; вона набиралась з селян королівських маєтків: по одному рекруту ("вибранцю") від 20 ланів. Вибранці були звільнені від феодальних повинностей і мали регулярно проходити навчання. Від 1633 р. існувало наймане військо іноземного типу (автораменту) в складі піхоти і кінноти; офіцерами у ньому були іноземці, а рядовими - поляки. У 1637 р. був створений корпус артилерії на чолі з генералом. До складу збройних сил Корони зараховували й реєстрових українських козаків. За ординацією (розпорядженням) Стефана Баторія 1582 р., їх мало бути 600, за ухвалою сейму 1590 р. - 1000, за Куруківською угодою 1625 р. - 6000, за Переяславською угодою 1630 р. - 8000, за ординацією сейму 1638 р. - 6000.

Мобілізаційні військові можливості Корони (й Великого князівства Литовського) були порівняно з багатьма європейськими країнами невеликі. Характерно, що у 1648 р. для війни з повсталим українським народом їй ледве вдалося зібрати 15-тисячне регулярне військо, тоді як Швеція такого війська могла виставити 40 тис, Туреччина -60 тис, Московська держава 130 тис. Слід мати на увазі, що магнати утворювали свої значні надвірні загони, які державою не контролювалися, а її військовому командуванню підлягали тільки під час спільних з регулярною армією воєнних дій.

Державна казна поповнювалася в основному за рахунок надходжень від збору надзвичайних податків, який стягувався щороку за постановами сеймів. У XVI - першій половині XVII ст. такими податками були лановий і шос; першим з них обкладалася селянська надільна земля, другим - нерухомість міщан. З 1629 р. щороку збирали подимний податок; одиницями обкладання ним були "дими" або житлові будівлі селян, міщан, євреїв. Казна отримувала доходи від збору таких регулярних податків, як чопове (його сплачували за виготовлення і продаж алкогольних напоїв) і поголовне з євреїв. Надходили й кошти від стягання різного роду мит, видобування солі тощо.








Дата добавления: 2015-09-02; просмотров: 520;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.