Терміни. Науко́во-техні́чна революція (НТР) — корінне якісне перетворення продуктивних сил, що почалося в середині XX століття

Науко́во-техні́чна революція (НТР) — корінне якісне перетворення продуктивних сил, що почалося в середині XX століття, якісний стрибок у структурі і динаміці розвитку продуктивних сил, корінна перебудова технічних основ матеріального виробництва на основі перетворення науки в провідний чинник виробництва.

Монополія (у пер. "один продаю") — виключне право (виробництва, торгівлі, промислу тощо), що належить одній особі, групі осіб (олігополія) чи державі.

Капіталізм — суспільний лад, економічна система виробництва та розподілу, заснована на принципах приватної власності, особистої ініціативності, раціональності та ефективності використання наявних ресурсів, максимізації прибутку (капіталу).

Індустріальне суспільство - стадія історичного розвитку людства, якій властиве домінування промислового виробництва над аграрним, кількісне переважання міського населення над сільським; високий рівень промислового виробництва характеризується його механізацією та автоматизацією, використанням досягнень науково-технічного прогресу, що зумовлює великі якісні зміни і в інших сферах суспільного життя - соціально-побутовій, політичній, культурно-духовній.

Емансипація (лат. emancipatio) — звільнення від якої-небудь залежності, скасування якихось обмежень, зрівняння у правах.

Панамериканізм (пан... і Америка) – політична доктрина, що пропагує створення військово-політичного блоку всіх країн Америки під зверхністю США, або доктрина, в основу якої покладено ідею про спільність історії, економіки і культури США та інших країн американського континенту.

Територіальний розподіл світу – розподіл територій у світі між найрозвинутішими державами світу, закінчився на межі ХІХ – ХХ ст. Розширення сфер впливу, тобто здобуття нових джерел сировини так ринків збуту, могло відбутися лише за рахунок переділу вже поділеного світу.

"Блискуча ізоляція" ( англ. Splendid isolation ) - термін, що вживається для позначення загального курсу зовнішньої політики Великобританії 2-ї половини 19 століття, який проявлявся у відмові від укладення тривалих міжнародних союзів. Острівне положення, величезні колоніальні володіння, найсильніший у світі військовий флот, а головне - промислове та фінансове перевагу над іншими державами дозволяли Англії зберігати свободу дій на міжнародній арені.

Запам’ятайте дати:

• 1882 р. – утворення Троїстого союзу між Німеччиною, Австро-Угорщиною та Італією.

• 1904—1907 рр. — створення Анта́нти (сердечна угода), військово-політичного угрупування, основними членами якого були Великобританія, Франція і Росія.








Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 517;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.