Транзистор. Так називається пристрій з трьох напівпровідникових кристалів з доміш-ковою провідністю

Так називається пристрій з трьох напівпровідникових кристалів з доміш-ковою провідністю. В залежності від розмірів та конфігурації розрізня­ють площинні і точкові транзистори. У транзисторах різного типу чергу­вання кристалів різне: n-р-n або р-n-р.

Роль транзистора в цілому така ж, як і вакуумного тріода. Площинний транзистор (n-р-n) і за принципом дії подібний до вакуумного тріода. Транзистори (р-n-р) використовуються в багатьох схемах, але пояснен­ня принципу їх дії складніше (доводиться говорити про емісію дірок, а не електронів).

 

 

Переваги напівпровідникових діода й тріода перед вакуумними: малі розміри, великі механічна міцність і довговічність, невисока напруга, потрібна для роботи. Недолік — залежність якості роботи від темпера­тури навколишнього середовища.

Правий (n-р)-перехід підключений до джерела струму порівняно вели­кої ЕРС, але у запираючому напрямі, лівий — до джерела меншої ЕРС, але у пропускному напрямі. Нехай спочатку ключ К незамкнений, тоді у правій частині схеми протікає слаб­кий струм.

При замиканні ключа лівий n-кристал одержує негативний потенціал, що призводить до проштовхування електронів з усієї товщі n-кристала до контактної ділянки лівого (n-р)-переходу.

Р-кристал настільки тонкий (плівка), що більшість електронів, пролітаючи крізь нього, потрапляють до кон­тактної ділянки правого (n-р)-переходу, зменшуючи її опір. Цей процес називається уприскуванням елект­ронів.

Лівий n-кристал за своєю роллю схо­жий на катод вакуумного тріода і на­зивається емітером; правий n-крис­тал подібний до анода і називається колектором; р-кристал подібний до сітки і називається базою. Змінюючи різницю потенціалів між емітером і базою, можна керувати колекторним струмом.

Контрольні питання

1. Сформулюйте основні закони постійного електричного струму.

2. Запишіть і сформулюйте закони Фарадея для електролітів.

3. Яке практичне застосування електролізу?

4. Які вакуумні прилади вам відомі? Де і для чого вони застосовуються?

5. Які напівпровідникові прилади вам відомі? Де їх застосовують?

6. Чим зумовлена провідність:

- газів

- вакууму

- напівпровідників

- електролітів

- металів?

8. Чому дорівнює мінімальний електричний заряд?

 








Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 527;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.