ПЕРЕДМОВА. 1. Автоматизовані електроприводи суднових спеціалізованих установок є одним з видів суднових електроприводів

1. Автоматизовані електроприводи суднових спеціалізованих установок є одним з видів суднових електроприводів, до яких відносяться електроприводи суднових нагнітачів ( насоси, вентилятори, компресори );

2. електроприводи якірно-швартових пристроїв ( брашпилі, шпилі, АШЛ );

3. електроприводи вантажопідйомних механізмів ( вантажні лебідки і крани, ліфти );

4. рульові електроприводи;

5. електроприводи суднових спеціалізованих пристроїв ( електроприводи спеціального призначення ).

1. Електроприводи суднових спеціалізованих установок ( ЕССУ ) ділять на три групи: електроприводи, поліпшуючі морехідні якості судів;

2. електроприводи, що виконують технологічні операції, специфічні для даного типу судна;

3. електроприводи, що забезпечують безпеку мореплавання і охорону людського життя на морі.

До першої групи ЕССУ відносяться:

1.підрулюючі пристрої;

2.заспокоювачі хитавиці.

До другої групи відносяться:

1. системи кренування і диферента;

2. автоматичні буксирні лебідки;

3. системи відкренювання судів.

До третьої групи відносяться:

1. електроприводи рятувальних шлюпок;

2. електроприводи водонепроникних і протипожежних дверей..

Підрулюючі пристрої призначені для підвищення маневреності судів. З їх допомогою судно може переміщатися лагом (бортом ) і навіть здійснювати повний оборот на місці.

Системи заспокоювачів хитавиці застосовують, в основному, на пасажирських судах і морських поромах, в умовах, коли хитавиця досягає 35.. .40°. Призначені для зменшення амплітуди хитавиці судів і, таким чином, підвищення їх остійності.

Системи кренування і диферента застосовують на криголамних судах, для боротьби із затиском льодами корпусу судна в льодах і додання корпусу судна необхідного осідання. З їх допомогою можна розгойдувати судно з борту на борт або змінювати осідання ( наприклад, підвспливати ) і тим самим звільняти корпус судна, затиснутий в льодах.

Автоматичні буксирні лебідки ( АБЛ ) застосовуються на спеціалізованих судах – буксирах, для буксирування плавзасобів – інших судів, плашкоутів, ліхтерів і т.п.

Системи відкренювання судна застосовують на судах з горизонтальним способом вантаження ( судна типу Ро-ро ) для вирівнювання крену. Застосування цих систем підвищує безпеки вантажних операцій і забезпечує надійність роботи в'їзної апарелі.

Суднові електроприводи, зокрема ЕССУ, є основними споживачами електроенергії на судах.

На електроприводи доводиться максимальний об'єм технічного обслуговування і ремонту суднового електроустаткування, причому найбільш трудомісткими є електродвигуни.

Електростанції сучасних судів виробляють електроенергію змінного струму. На таких судах застосовуються електродвигуни двох видів:

1. змінного струму;

2. постійного струму.

Для регулювання швидкості електродвигунів змінного струму використовують наступні способи:

1. зміною частоти струму живлячої мережі за допомогою ТПЧ; регулювання швидкості плавне;

2. зміною числа пар полюсів, регулювання ступінчасте, найчастіше в співвідношенні 1:2:4 ( наприклад, 750-1500-3000 об/хв );

3. зміною критичного ковзання обмотки ротора, регулювання плавне, але плавність залежить від числа ступенів регулювальних резисторів, що вводяться в ланцюг фазного ротора, – ніж більше ступенів, тим плавність вища, але при цьому ускладнюється схема управління. Звичайне максимальне Електродвигуни постійного струму використовуються в установках подвійного роду струму. У цих установках змінний струм суднової мережі перетвориться в постійний за допомогою тиристорних перетворювачів постійного струму ( ТППС ) або, інакше, керованих випрямлячів ( КВ ), після чого випрямлена напруга поступає до виконавчого

електродвигуна постійного струму.

Для регулювання швидкості електродвигунів постійного струму в установках подвійного роду струму використовують наступні способи:

1. зміною напруги на обмотці якоря, регулювання плавне, вниз по відношенню до номінальної швидкості;

2. зміною струму збудження, регулювання плавне, тільки вгору від номінальної швидкості, що є недоліком цього способу регулювання швидкості.

Електроприводи працюють продуктивно і надійно за умови, що електромеханічні властивості електродвигунів відповідають технологічним особливостям роботи механізму у всіх режимах.

Потужність виконавчих електродвигунів ЕССУ складає сотні і тисячі кВт.

Для кількісної оцінки електромеханічних властивостей електродвигунів використовують їх механічні і електромеханічні характеристики.

Аналогічно, для такої ж оцінки механізмів використовують механічні характеристики механізмів і їх діаграми навантажень.

Правильний розрахунок і вибір електродвигуна для конкретного електроприводу дозволяє виключити перевантаження виконавчого електродвигуна і тим самим підвищити

надійність роботи і збільшити загальний ресурс роботи електроприводу.

Тому в конспекті достатнє місце відведене вивченню особливостей роботи ЕССУ і їх технічній експлуатації.

 

 








Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 920;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.