Види електрики (промислова, статична та атмосферна).

Тема 6. ОСНОВИ ЕЛЕКТРОБЕЗПЕКИ

План

(логіка викладу і засвоєння матеріалу)

1. Загальні поняття.

2. Види електрики.

3. Особливості ураження людини електричним струмом.

4. Види ураження електричним струмом.

5. Фактори, що впливають на ступінь ураження електричним струмом.

6. Основні випадки ураження електричним струмом.

7. Класифікація виробничих приміщень за електронебезпекою

8. Умови допуску до роботи з електрикою.

9. Колективні та індивідуальні засоби захисту від ураження електричним струмом.

 

Література:

  1. Гажаман В.І. Електробезпека на виробництві. - К., Урожай,1998. - 272 с.
  2. НПАОП 40.1-1.21-98 Правила безпечної експлуатації електроустановок споживачів.

1. Загальні поняття.

Електробезпека - це система організаційних, технічних заходів і засобів, які забезпечують захист людей від шкідливого і небезпечного впливу електричного струму, електричної дуги, електромагнітного поля і статичної електрики.

Електротравма це травма, викликана впливом електричного струму або електричної дуги.

Електротравматизм порівняно з іншими видами травматизму має деякі відмінні особливості. Електротравматизм складає близько 1 % від загальної кількості усіх нещасних випадків на виробництві. Але серед нещасних випадків зі смертельними наслідками електротравми складають близько 40 %, посідаючи одне з перших місці, причому близько 90 % смертельних уражень електричним струмом трапляється в електроустановках з напругою 127-380 В.

Особливості електротравматизму:

• організм людини не наділений властивістю, за допомогою якої можна було б визначити наявність електроструму;

• електротравма може виникнути без безпосереднього контакту зі струмопровідниками, частинами устаткування (ураження через електричну лугу, крокову напругу тощо);

• електричний струм, проходячи через тіло людини, діє не тільки в місцях контактів і на шляху проходження через організм, а й на центральну нервову систему, що спричинює ураженим внутрішніх органів (порушення нормальної діяльності серця, зупинку дихання тощо).

Види електрики (промислова, статична та атмосферна).

Промислова електрика — це електричний струм, який виробляється промисловими установками та індивідуальними джерелами струму для використання на виробництві та в побуті. Промислова електрика виробляється електричними генераторами па електростанціях та гальванічними елементами спеціальних приладів -- акумуляторів.

Основними параметрами струму є напруга і сила струму. Розглянемо деякі величини напруги та де вони використовуються:

• 0 - 42 В — для індивідуального освітлення і ручного електроінструменту при роботі в небезпечних виробничих зонах;

• 127 - 220 В - для освітлення і ручного інструменту в промисловості та побуті;

• 380 В величина напруги, яка використовується для промислового устаткування;

• 380 В - 6 кВ - величина напруги, що застосовується для передачі електричного струму електролініями на відстань та промислового устаткування;

• 10-750 кВ - величина напруги, що застосовується для передачі електричного струму електролініями на далеку відстань.

Статична електрика - це заряди електрики, що накопичуються на виробничому обладнанні, предметах побуту, на тілі чи одязі людини внаслідок контактного або індуктивного впливу.

Сила струму даного виду електрики, як правило, дуже мала, але потенціал напруги може бути досить великим. Внаслідок цього статична напруга може стати небезпечною для життя людини як на виробництві, так і в побуті.

У виробничих умовах накопичення зарядів статичної електрики відбувається під час:

• наливання електризуючих рідин (етилового ефіру, бензину, етилового і метилового спирту, бензолу) в незаземлені резервуари, цистерни та інші ємкості;

• протікання рідини по трубах, ізольованих від землі, або по гумових шлангах (зі збільшенням швидкості втікання рідини величина заряду і його потужність збільшуються);

• очищення тканин, забруднених діелектричними рідинами, та подібних процесій;

• перемішування речовин у змішувачах.

Атмосферна електрика -- це явище природи, пов'язане із взаємодією електричних зарядів, що утворюються внаслідок електризації грозових хмар під час руху потужних повітряних потоків. Різні частини грозової хмари несуть заряди різних знаків.

3. Особливості ураження людини електричним струмом.

Дія електричного струму на організм людини супроводжується зовнішнім ураженням тканин та органів у вигляді механічних ушкоджень, електричних знаків електрометалізації шкіри, опіків.

Електричний струм, проходячи через організм людини, спричинює термічну, електролітичну та біологічну дії.

Термічна дія струму виявляється в опіках окремих ділянок тіла, ураженні внаслідок високої температури кровоносних судин, нервових клітин, серця, мозку, що призводить до серйозних функціональних розладів.

Електролітична дія струму виявляється в розкладанні органічної рідини та крові, що призводить до значних порушень їх фізико-хімічного складу.

Біологічна дія струму виявляється у подразненні й збудженні живої тканини організму, що супроводжується мимовільним скороченням м'язів.

Тривалість проходження струму через організм впливає па кінцевий результат ураження: чим довше проходження струму, тим більша можливість тяжкого і смертельного наслідку.

При загальній схожості в дії електричного струму на організм людини і тварини є суттєві відмінності. Дослідним шляхом встановлено, що небезпечна дія струму тим менша, чим більша маса тварини, але опір тіла великої рогатої худоби, коней та інших тварин значно менший ніж у людини, і при однаковій напрузі через організм тварини проходить більший струм ніж через тіло людини. Тому допустимі сили струмів для великої рогатої худоби більші ніж для людини, але напруги менші. Для коня, наприклад, напруга всього у кілька вольт вже небезпечна.

Безпечний час дії 0,03с 12-16В <0,01А








Дата добавления: 2015-11-18; просмотров: 11912;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.011 сек.