Сходи, сходові клітини та ліфти.

Сходи, сходові клітини

Сходи і сходові клітки підрозділяються на:

тип 1 - внутрішні, що розміщуються в сходових клітках;

тип 2 - внутрішні відкриті;

тип 3 - зовнішні відкриті;

Звичайні сходові клітки.

Л1 - із заскленими або відкритими отворами в зовнішніх стінах на кожному поверсі;

Л2 - з природним освітленням через засклені або відкриті прорізи в покритті;

Незадимлювані сходові клітки:

HI -со входом в сходову клітку з поверху через зовнішню повітряну зону по відкритих переходах, при цьому повинна бути забезпечена незадим- ність переходу через повітряну зону;

Н2 - з підпором повітря до сходової клітки при пожежі;

НЗ - зі входом в сходову клітку з поверху через тамбур-шлюз з підпором повітря (постійним або при пожежі).

Незадимлювані сходові клітки необхідно проектувати в будівлях вище 28 м, при цьому за висоту будинку приймається висота від планувальної позначки землі до позначки підвіконня останнього поверху будівлі.

Для забезпечення гасіння пожежі та рятувальних робіт передбачаються пожежні сходи:

П1 - вертикальні;

П2 - маршові з ухилом не більше 6: 1.

Висота поверху громадської будівлі може дорівнювати, як правило, 3,3 м; 3,6 м; 4,2 м. З цього розрахунку і проектуються сходів.

Сходи можуть бути одно-, двох-, трьох- і четирехмаршевимі. Сходи складаються з проступи і подступенка. Ширина проступи - 300 мм, висота подступенка - 150 мм.

Ширина сходового маршу в громадському будинку повинна бути:

1,35 м - головних сходів, що ведуть до приміщень для основного перебування людей;

1,2 м - евакуаційних сходів;

0,9 м - сходів, що ведуть до приміщення з кількістю одночасно перебувають у ньому до 5 чоловік.

Ширина сходових площадок повинна бути не менше ширини маршу, проміжний майданчик в прямому марші сходів -1м.

Ухил сходових маршів в наземних поверхах слід приймати не більше 1: 2 (крім сходів трибун спортивних споруд). Ухил сходів, що ведуть у підвальні поверхи, на горище, не призначених для евакуації людей, повинен становити - 1: 1,5.

Кількість підйомів в одному марші сходів між площадками повинна бути не менше 3 і не більше 16. Висота огороджень сходових маршів і майданчиків повинна становити не менше 900 мм.

Сходові клітки слід проектувати з природним освітленням через прорізи у зовнішніх стінах, в будівлях заввишки до трьох поверхів включно можливе застосування верхнього освітлення через світловий ліхтар. Крім того, необхідно провітрювання сходової клітки площею не менее 1,2 м2 в межах кожного поверху.

Пандуси

Пандуси - плоскі похилі конструкції без ступенів. Ухил пандусів на шляху пересування людей:

1: 6 - всередині будівлі;

1: 8 - зовні;

1: 12 - на шляху пересування інвалідів на колясках всередині і зовні будівлі;

1: 20 - в стаціонарах лікувальних закладів.

Ліфти

Ліфтові вузли проектуються відповідно до:

- «Правил будови і безпечної експлуатації ліфтів», (Наказ Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду 01.09.2008 N 190

- Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 7 жовтня 2008 р. за N 937/15628)

- ДСТУ EN 81-1:2003 «Норми безпеки до конструкції та експлуатації ліфтів. Частина 1. Ліфти електричні»- ДСТУ EN 81-2:2003 «Норми безпеки до конструкції та експлуатації ліфтів. Частина 2. Ліфти гідравлічні»
ДСТУ pr EN 81-3:2004 «Норми безпеки до конструкції та експлуатації ліфтів. Частина 3. Ліфти електричні і гідравлічні службові»
ДСТУ pr EN 81-5:2004 «Норми безпеки до конструкції та експлуатації ліфтів. Частина 5. Ліфти гвинтові»- ДСТУ pr EN 81-6:2004 «Норми безпеки до конструкції та експлуатації ліфтів і службових ліфтів. Частина 6. Ліфти з ланцюговою передачею»
ДСТУ pr EN 81-7:2002 «Норми безпеки до конструкції та експлуатації ліфтів і службових ліфтів. Частина 7. Ліфти з зубчастою передачею»- ДСТУ pr EN 81-8:2002 «Норми безпеки до конструкції та експлуатації ліфтів. Частина 8. Двері шахти ліфта. Випробовування на вогнестійкість»
ДСТУ pr EN 81-11:2002 «Норми безпеки до конструкції та експлуатації ліфтів. Частина 11. Нові ліфти в існуючих будинках»
ДСТУ pr EN 81-22-1:2006 «Норми безпеки до конструкції та експлуатації ліфтів. Ліфти для транспортування осіб та вантажів. Частина 22-1. Електричні пасажирські і вантажопасажирські ліфти з нахиленою рухомою частиною»
ДСТУ EN 81-28:2001 Норми безпеки до конструкції та експлуатації ліфтів. Частина 28. Дистанційне керування сигналізацією на пасажирських і вантажопасажирських ліфтах - ДСТУ pr EN 81-70:2003 Норми безпеки до конструкції та експлуатації ліфтів. Частина 70. Конкретне застосування пасажирських і вантажопасажирських ліфтів. Зручність доступу до ліфтів пасажирів, зокрема пасажирів з функціональними порушеннями
ДСТУ pr EN 81-72:2002 Норми безпеки до конструкції та експлуатації ліфтів. Частина 72. Ліфти для пожежної служби - ДСТУ pr EN 81-73:2004 Норми безпеки до конструкції та експлуатації ліфтів. Специфічне використовування пасажирських і вантажопасажирських ліфтів. Частина 73. Режим роботи ліфтів у разі пожежі

У багатоповерхових будинків з різницею позначок статі вестибюля і верхнього поверху 12 м і більше, а також при наявності на другому поверсі і вище приміщень, призначених для інвалідів, що користуються кріслами-колясками, слід передбачати ліфти.

Число ліфтів слід приймати за розрахунком, але не менше двох; при цьому один з ліфтів може бути вантажним. Один з ліфтів повинен мати глибину або ширину кабіни не менше 2,1 м, ширину - не менше 1,1 м, ширину дверного отвору - не менше 0,85 м, щоб забезпечити можливість іспользованія ліфта для транспортування хворого на ношах «швидкої допомоги ».

Виходи з пасажирських ліфтів необхідно проектувати через хол. Ширина ліфтового холу повинна бути не менше:

1/3 найменшої глибини ліфтів - при однорядному розташуванні ліфтів;

2 найменшої глибини ліфтів - при дворядному розташуванні ліфтів;

Перед ліфтами з глибиною кабіни 2,1 м і більше ширина холу повинна бути не менше 2,5 м.

У всіх будівлях, приміщення яких розташовані вище першого поверху і призначені для користування інвалідами на кріслах-колясках, слід передбачати ліфти, кабіни яких повинні мати: ширину 1,1 м; глибину 1,5 м; ширину дверного отвору 0,85 м.

Ліфти періодичної дії за призначенням поділяються на:

- пасажирські вантажопідйомністю 300-600 кг;

- вантажні вантажопідйомністю 500-5000 кг;

- вантажопасажирські;

- лікарняні;

- спеціальні.

Для транспортування вантажів вагою менше 100 кг використовуються малі ліфти або підйомники, які діляться на:

- бібліотечні;

- кухонні;

- буфетні.

Конструктивно ліфти включають будівельну частину - ліфтова шахта і машинне приміщення - і механічну частину - підйомний механізм, кабіну і противагу. Огороджувальні конструкції ліфтових шахт можуть бути виконані з цегли, збірних і монолітних залізобетонних конструкцій, металу. В даний час виконуються ліфти як з верхнім, так і з нижнім розташуванням машинного приміщення. Шахти і машинні приміщення ліфтів не повинні примикати до приміщення з постійним перебуванням людей.

Пасажирські ліфти проектуються в громадських будівлях в наступних випадках:

- 2 поверхи і вище - ліфт для інвалідів, що користуються кріслами-коляс-

- в будівлях НДІ і вузів з різницею позначок вхідного вестибюля і підлоги верхнього поверху 13,2 м і більше;

- в будівлях управлінь, проектних організацій, банків висотою більше 3 поверхів;

- в лікарнях і пологових будинках при розташуванні лікарняних палат на 2-му поверсі і вище;

- пасажирські ліфти в будинках лікарень висотою 3 поверхи та більше;

- в готелях і мотелях вищих розрядів заввишки 2 поверхи та більше.

Відстань від дверей найбільш віддаленого приміщення до дверей найближчого пасажирського ліфта повинна бути не більше 60 м. Можлива різна компоновка ліфтів: однорядна, багаторядна, периметральна, острівна.

У підвальних і цокольних поверхах, виходи з ліфтових шахт слід пре-передбачати через тамбур-шлюзи з підпором повітря при пожежі. У будинках з двома ліфтами їх розміщення допускається у сходових клітках. Необхідно пам'ятати, що при розрахунку шляхів евакуації ліфти не враховуються.

Ліфт безперервної дії - патерностер - багатокабінний постійно рухається підйомник.

Ескалатори - похилі саморухливі сходи з великою пропускною здатністю. Бувають двох типів: навісні на перекриттях і на окремих фундаментах. Висота щабля ескалатора 200 мм, ширина - 400 мм, ухил - 30 °. Ескалатори слід передбачати відповідно до вимог, ус-тановлением для внутрішніх відкритих сходів.

 

 

Приклади розташування ліфтів

 

Протипожежні ліфти

Приклади розташування ЛТПП в окремій шахті та із самостійним ліфтовим холом:

а) на основному посадковому поверсі біля зовнішньої стіни будинку;

б) на основному посадковому поверсі всередині будинку;

в) на інших поверхах всередині будинку.

1 - ЛТПП; 2 - ліфтовий хол ЛТПП; 3 - протипожежні двері (1-го типу) ліфтової шахти ЛТПП; 4 - огороджувальні конструкції ліфтової шахти ЛТПП (з межею вогнестійкості за пунктом 4.1.4 цих Правил); 5 - огороджувальні конструкції ліфтової шахти ЛТПП (з межею вогнестійкості за пунктом 4.1.3 цих Правил); 6 - протипожежні двері (2-го типу) ліфтового холу ЛТПП; 7 – зовнішня стіна будинку; 8 – вхід до ЛТПП; 9 – ділянка шляху евакуації (коридор, хол, фойє, вестибюль тощо); 10 – вхід до будинку; 11 – прохід від головного входу будинку до ЛТПП, який відокремлюється від суміжних приміщень огороджувальними конструкціями (з межею вогнестійкості за пунктом 4.1.3 цих Правил)

 








Дата добавления: 2015-11-12; просмотров: 10403;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.01 сек.