Нежитлові поверхи (приміщення) у житлових будинках.

Висота нежитлових приміщень

Висоту приміщень громадського призначення, що розташовуються у житлових будинках, допускається приймати такою, що дорівнює висоті житлових приміщень, крім приміщень, у яких за умовами розміщення обладнання повинна бути висота не менше 3 м від підлоги до стелі.

Висота приміщень, розташованих у підземних, підвальних і цокольних поверхах, не при­значених для розміщення в них приміщень за 2.50, а також технічного підпілля від рівня підлоги до низу плити перекриття повинна бути не менше 1,9 м; у разі розміщення в них індивідуальних теплових пунктів - не менше 2,2 м, у разі розміщення гаражів та стоянок для автомашин і мото­циклів, що належать мешканцям, - відповідно до ВСН 01.

Висота технічних поверхів визначається в кожному окремому випадку залежно від виду обладнання і комунікацій, розташовуваних в об'ємі технічного поверху, з урахуванням умов їх експлуатації.

Допустимі види нежитлових приміщень у житлових будинках.

У першому, другому і цокольному поверхах житлових будинків допускається розмі­щувати приміщення: адміністративні, магазинів роздрібної торгівлі, громадського харчування, побутового обслуговування, відділень зв'язку загальною площею не більше 700 м2, банків, магазинів і кіосків з продажу преси, поліклінік, жіночих консультацій, рентгено-стоматологічних кабінетів (в разі забезпечення вимог НРБУ); роздавальних пунктів молочних кухонь, юридичних консульта­цій і нотаріальних контор, загсів, філій бібліотек, виставкових залів, контор житлово-експлуата­ційних організацій, фізкультурно-оздоровчих занять загальною площею до 150 м2, культурно-масової роботи з населенням (для проведення лекцій, зборів, бібліотек-читалень, кімнат для індивідуальних занять, роботи гуртків, прийому громадян депутатами тощо), дитячих художніх шкіл, центрів соціального захисту населення, центрів зайнятості населення базового рівня до 50 відвідувачів і до 15 співробітників центрів, а також груп короткотривалого перебування дітей дошкільного віку (крім цокольного поверху).

На верхньому житловому поверсі (у тому числі мансардному): творчих майстерень художників та архітекторів, при цьому вихід у сходову клітку житлової частини будинку слід передбачати через протипожежний тамбур-шлюз 1-го типу.

Сполучення ліфтових шахт із таким поверхом допускається передбачати через протипожежний тамбур-шлюз 1-го типу.

У підвальних, цокольних і на першому поверхах житлових будинків допускається улаш­тування вбудованих і вбудовано-прибудованих гаражів для одноквартирних житлових будинків та стоянок для машин і мотоциклів, що належать мешканцям багатоквартирних житлових будинків, згідно з вимогами ДБН 360, ДБН В.2.2-9 та інших відповідних нормативних документів. Ці вимоги не поширюються на одноквартирні житлові будинки з гаражами площею до 40 м2.

В окремих житлових будинках, що визначаються за схемою розміщення споруд ци­вільної оборони, слід проектувати приміщення подвійного призначення (бомбосховища)відповідно до вказівок ДБН В.2.2-5-97. «Будинки і споруди. Захисні споруди цивільної оборони»

Мiсткiсть захисних споруд визначається сумою мiсць для сидiння (на першому ярусi) та лежання (на другому i третьому ярусах) i приймається, як правило, для сховищ не менше нiж 150 чол.

Проектування сховищ меншої мiсткостi допускається у виключних випадках за умови вiдповiдного обгрунтування.

Мiсткiсть протирадiацiйних укриттiв слiд передбачати: а) 5 чол. i бiльше в залежностi вiд площi примiщень укриттiв, обладнаних в iснуючих будинках або спорудах; б) 50 чол.та бiльше у будинках та спорудах з укриттями, якi заново будуються.

Мiсткiсть сховищ для нетранспортабельних хворих та мiсткiсть протирадiацiйних укриттiв для установ охорони здоров'я визначаються згiдно з додатком 2 до ДБН.

Сховища по можливостi слiд розмiщувати: вбудованi - пiд будинками малої поверховостi з тих, що будуються на цьому майданчику; окремо розташованi - на вiдстанi вiд будинкiв i споруд,яка дорiвнює їх висотi.

До примiщень, якi можуть бути пристосованi пiд укриття, пред'являються такi вимоги:- зовнiшнi огороджувальнi конструкцiї будинкiв або споруд повиннi забезпечувати необхiдну кратнiсть послаблення гама-випромiнювання;- прорiзи та отвори повиннi бути пiдготовленi для закладки в разi переводу примiщення на режим укриття;- примiщення повиннi розташовуватись близько вiд мiсць перебування бiльшостi населення, яке має переховуватись;- близько дiлянок не повинно бути великих резервуарiв iз сильнодiючими отруйними речовинами, водопровiдних та каналiзацiйних магiстралей, руйнування яких може загрожувати персоналу, який переховується, отруєнням або затопленням;- у примiщеннях, розташованих безпосередньо над укриттям, не повинно бути важких предметiв i обладнання.

При чисельностi переховуваних до 150 чол. Приміщення для зберiгання продуктiв слiд прийти площею 5 м2. На кожнi 150 переховуваних понад 150 чол. площа примiщення збiльшується на 3 м2. Кiлькiсть примiщень для зберiгання продуктiв харчування слiд приймати з розрахунку одне приміщення на 600 чоловiк. Примiщення слiд розташовувати розосереджено у рiзних мiсцях сховища. Не допускається розташовувати вказанi примiщення бiля санiтарних вузлiв та медичних кiмнат. Приміщення обладнуються стелажами заводського або iндивiдуального виготовлення. Висоту стелажiв до виступаючих частин перекриття слiд передбачати не менше 0,5 м. Вхiднi дверi примiщень для зберiгання продовольчих товарiв повиннi бути суцiльними, без порожнин, оббитi покрiвельною оцинкованою сталлю на висоту 0,5 м, на дверях передбачити встановлення замкiв.

Ширина проходу мiж двома рядами кабiн вбиралень або мiж рядами кабiн та розташованих напроти них пiсуарiв повинна дорiвнювати 1,5 м, а мiж рядами кабiн вбиралень i стiнкою або перегородкою - 1,1 м. У сховищах, в яких є санпропускники:

- у душових площею пiд одну сiтку ширину проходу приймати 0,9 х 0,9 м;

- ширина проходу мiж рядом кабiн та стiнкою повинна становити 1 м.

Душовi, як правило, слiд обладнувати проточними злектронагрiвачами.








Дата добавления: 2015-11-12; просмотров: 2432;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.009 сек.