Інструкція до виконання досліду

  1. Складіть прилад, як показано на малюнку.

 

Zn, HCl
СuO

 

 

2. Добудьте водень реакцією металу з кислотою й заповніть ним окрему пробірку.

3. Перевірте водень на чистоту.

4. Якщо водень чистий, вставте газовідвідну трубку в пробірку з порошком купрум(ІІ) оксиду якомога ближче до його поверхні. Запаліть сухе пальне й нагрівайте пробірку з оксидом. Спостерігайте за перебігом реакцій. Як тільки порошок почервоніє, нагрівання припиніть.

6. Послідовність дій, спостереження і висновки запишіть у таблиці.Напишіть рівняння реакцій у послідовності їх перебігу, вкажіть тип. Складіть електронний баланс, вкажіть окисник і відновник.

 

№п/п Послідовність дій Спостереження Висновок.
В пробірку наливаю хлоридну кислоту і кидаю туди декілька гранул цинку Спостерігаю утворення бульбашок газу, тобто виділення водню (Н2)   Zn0 + 2Н+ Сl → Zn+2 Cl2 + H20 Zn0-2е → Zn+2 1 – відновник 2Н+ +2е → H20 1 – окисник   Водень можна добути взаємодією кислоти з активними металами.
  1. к
Водень збираю в пробірку перевернуту догори дном, оскільки водень легший за повітря. Перевіряю водень на чистоту. Водень згорає зі звуком «п-пах»   2Н2+ О2 → 2Н2О   Чистий водень вибухає з приглушеним звуком «п-пах», а якщо в суміші з киснем – то з різким «свистячим» звуком.
Вставляю газовідвідну трубку у пробірку з чорним порошком купрум (ІІ) оксиду. Вміст пробірки нагріваю. Спостерігаю почервоніння порошку. Це утворилася мідь. +2 -2 0 t 0 + -2 СuO +H2 → Cu + H2O   Cu+2 + 2e → Cu0 2 1 – окисник H20 – 2e → 2H+ 2 1- відновник   Водень – відновник. Він відновлює метали з їх оксидів.

Зробіть висновки з роботи. Вкажіть фізичні та хімічні властивості водню, які спостерігали під час дослідів. Оцініть практичне значення реакції водню з купрум(ІІ) оксидом.

 

Домашнє завдання:

Повторити § 18

Урок № 5








Дата добавления: 2015-11-10; просмотров: 891;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.