Види депозитів банку

Основними видами депозитних операцій є:

1)Вклади (депозити) на вимогу (до запитання) – це грошові кошти або банківські метали, що розміщені вкладниками в банках на умовах видачі вкладу (депозиту) на першу вимогу вкладника або здійснення платежів за розпорядженням власника рахунку.

Характеристика вкладів (депозити) до запитання:

- розміщуються у банку на поточному рахунку клієнта;

- на вимогу клієнта кошти з поточного рахунку в будь-який час можуть вилучатися через видачу готівки, виконання платіжного доручення, сплату чеків або векселів;

- вклади до запитання є нестабільними,

- власникам поточних рахунків сплачується низький депозитний процент або не сплачується зовсім;

- для покриття операційних витрат, пов'язаних з веденням поточних рахунків, банк стягує з клієнта комісійну винагороду.

До депозитів до запитання можна віднести і кредитові залишки на контокорентних рахунках. Контокорентний рахунок – рахунок, на якому обліковуються власні кошти клієнта і кредити банку або це активно-пасивний рахунок, що поєднує в собі ознаки розрахункового і позичкового.

Формою залучення банком вкладів до запитання є також поточний рахунок з овердрафтом. За режимом функціонування цей рахунок подібний до контокорентного. Проте цей рахунок носить нерегулярний характер і для цього рахунку характерний кредитовий залишок.

2) Вклади (депозити) строкові– це грошові кошти або банківські метали, розміщені вкладниками в банку на визначений договором строк і можуть бути знятими після закінчення цього терміну або після попереднього повідомлення банку за встановлений період.

Дані вклади є:

- стабільними та зручними в банківському плануванні;

- за даним вкладом сплачується високий депозитний процент, рівень якого диференціюється залежно від терміну, виду внеску, тощо;

- деякі банки встановлюють мінімальний розмір строкового вкладу.

Ощадні вклади слугують власникам для накопичення грошових заощаджень. Власнику ощадного вкладу видається іменне посвідчення про внесок у формі ощадної книжки, в якій відбиваються всі операції на рахунку. Зняття грошей з ощадного рахунку здійснюється за попереднім повідомленням власника внеску. Ощадні вклади передбачають тривале існування на рахунках стабільних залишків коштів, що використовуються в активних банківських операціях. За ощадними вкладами банки нараховують проценти.

3) Умовні вклади (депозити) – вклад, який клієнт робить на певних умовах. Умови за вкладом не можуть суперечити законодавству України. Якщо строки зберігання умовних вкладів (депозитів) визначено договором, то такі вклади (депозити) обліковуються як строкові. Якщо строки зберігання умовних вкладів (депозитів) договором не визначено, то вони обліковуються як вклади (депозити) до запитання.

Сума, строки та умови приймання вкладів (депозитів) визначаються між банком та вкладником на договірних засадах.

Процентні ставки за вкладними (депозитними) операціями встановлюються банками самостійно, згідно встановленими НБУ індикативними розмірами процентних ставок для банків з урахуванням ситуації на грошово-кредитному ринку.

 








Дата добавления: 2015-08-21; просмотров: 648;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.