Між променями двох різних джерел світла не може виникнути явище інтерференції.

 

Інтерференція спостерігається тільки тоді, коли світлові промені одного джерела якимось чином (відбиванням, заломленням) були «роздвоєні» і потім знову зведені. Проте навіть у цьому разі можуть виникнути некогерентні коливання. Джерела світла, які випромінюють когерентні хвилі, називають когерентними.

 

Розглянемо приклад додавання двох когерентних хвиль, які поширюються від джерел S1 і S2, що знаходяться на відстані у1 і y2 відповідно від точки спостереження О
(рис. 5.1). Коливання від джерел S1 і S2 приходять у точку О з деякою різницею фаз, яка залежить від різниці відстаней у1 і у2.

Запишемо рівняння коливальних рухів, що приходять у точку О:

 

Рис. 5.1 Рис. 5.2

(5.1)

де E1 і E2 — амплітуди коливань; ω – циклічна частота коливань; φ1 і φ2 – початкові фази відповідних коливань у точці спостереження; τ1 і τ2 – час поширення коливань від джерел S1 і S2 до точки спостереження.

Якщо швидкість поширення світла с, то і .

 

Підставивши ці значення у формулу (5.1), дістанемо

(5.2)

 

Звідси випливає, що

Нас цікавитимуть фаза та амплітуда результуючого коливання, спробуємо їх знайти графічно. На рис. 5.2 зображено векторну діаграму додавання двох коливань з амплітудами відповідно Ε1 і Е2 та початковими фазами φі φ2. Із цієї діаграми неважко дістати формулу для визначення фази результуючого коливання:

(5.3)

Значення амплітуди результуючого коливання дістанемо з діаграми як для сторони трикутника, що лежить проти тупого кута:

(5.4)








Дата добавления: 2015-08-21; просмотров: 517;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.