Поняття відкритої економіки. Взаємозв’язок між чистим експортом і чистими інвестиціями. Модель Манделла-Флемінга

Міжнародна економіка –це сукупність органічно взаємопов’язаних економік різних країн.

Розрізняють відкриту і закриту міжнародну економіку.

Відкрита економіка – це національна економіка, яка максимально ефективно залучена через відповідні організаційно-правові та фінансово-кредитні механізми у світові структури і взаємодіє зі світовим співтовариством через вільний обмін товарами, капіталами, людьми, знаннями, технологіями на основі високого рівня міжнародного поділу праці та усуспільнення виробництва, глобалізації продуктивних сил для національного та світового економічного прогресу.

Закрита економіка, або автаркія – це економіка країни, яка не експортує та не імпортує товари і послуги, капітал тощо.

Держава, яка проводить політику відокремлення, самозабезпечення, створення замкнутого господарства, розриває традиційні зовнішньоекономічні зв’язки, і намагається розвивати ті галузі, які б далі їй змогу відмовитися від імпорту, або шукає замінники сировини, що ввозиться з-за кордону. Автаркія була офіційною економічною доктриною фашизму, уряду Китаю під час „культурної революції”. Нині у чистому вигляді автаркії не існує. В умовах міжнародного поділу праці, інтернаціоналізації господарського життя політика автаркії заподіює такій країні значних економічних збитків, призводить до її соціально-економічного відставання, до зниження життєвого рівня її населення, до стримування науково-технічного прогресу. Проявом тенденції автаркії в наш час є встановлення окремими країнами або міждержавними економічними угрупуваннями високих митних тарифів, інших засобів стримування та обмеження зовнішньоекономічних зв’язків.








Дата добавления: 2015-08-21; просмотров: 633;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.