Утворення техногенних відкладів.

Техногенні відклади характеризуються чітко вираженими особливостями і являють собою такий само генетичний вид як, наприклад, алювіальні відклади. Техногенні відклади розрізняються умовами утворення (насипи, сміття і т.п.) та речовинним складом (теригенні, хемогенні й ін.), не залежать від місцезнаходження материнських порід, містять штучні гірські породи (цеглу, бетон, золу й ін.). С.Д. Воронкевич відмічає, що інженерно-господарська діяльність людини і її хімічний вплив на геологічне середовище формує у верхніх горизонтах літосфери техногенно-геохімічні системи – області, в яких гірські породи набувають відмінних від первісних фізико-механічних та фільтраційних властивостей, що досить часто є причиною змін напружено-деформованого стану порід, зміни їх гідродинамічного та температурного режиму. Якщо сюди ж додати комплекс геофізичних полів техногенного походження, які згубно впливають на здоров'я людей, то стане зрозуміло, що проблема техногенних відкладів є однією з найбільш важливих в екологічній геології.

У світі щорічно утворюється більше 350 млн.т шлаків. Величезна кількість техногенних відкладів сконцентрована у териконах та гідровідвалах. Значна роль в об'ємах техногенних відкладів належить відкладам міст та промислово-міських агломерацій. Техногенні відклади міст можна розділити за генезисом на три групи:

– значно змінені ґрунти техногенного походження;

– звалища твердих побутових відходів;

– відвали промислового виробництва.

Ці техногенні утворення екзогенного характеру приводять до формування техногенного рельєфу, техногенних відходів, а також техногенне обумовлених геологічних, геохімічних, гідродинамічних, гідрохімічних, екзодинамічних процесів та аномалій.

 








Дата добавления: 2015-08-21; просмотров: 843;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.