Інвентаризація запасів на складі

До початку інвентаризації всі запаси групують за видами і сортами. Працівники бухгалтерії зобов’язані закінчити опрацювання всіх документів щодо надходження і витрачання запасів, зробити всі потрібні облікові записи та виявити залишки на рахунках на день інвентаризації. Метеріально-відповідальні особи на день інвентаризації дають розписку про те, що всі прибуткові і видаткові документи здано до бухгалтерії і в них немає не оприбуткованих або не списаних на видаток запасів.

Інвентаризацію проводять за місцезнаходженням запасів у присутності матеріально-відповідальних осіб. Залишок матеріальних цінностей визначають їх перелічуванням, зважуванням, обмірюванням тощо.

Дані інвентаризації кожного виду запасів заносять до інвентаризаційних описів, які підписують всі члени інвентаризаційної комісії.

Оформлені інвентаризаційні описи передають у бухгалтерію, де порівнюють їх дані з даними обліку і виявляють надлишки, нестачу чи пересортицю цінностей. Виявлені розбіжності записують у порівняльні відомості. Інвентаризаційна комісія перевіряє правильність порівняльних відомостей, з’ясовує причини виникнення розбіжностей та винних в цьому осіб.

Матеріально-відповідальні особи повинні дати інвентаризаційній комісії пояснення щодо причин виявлення нестач та надлишків. Висновки і пропозиції щодо врегулювання інвентаризаційних різниць оформлються протоколом, затверджуються керівником підприємства і відображаються в бухгалтерському обліку в тому місяці, в якому закінчено інвентаризацію.

 


ТЕМА 8








Дата добавления: 2015-08-21; просмотров: 573;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.