Шкільного класу

1. Загальні відомості про клас. Кількість учнів, із них – дівчаток і хлопчиків. Віковий склад. Коли та як було сформовано цей клас. Які зміни в ньому відбулися з моменту створення. Як відбилося це на його структурі.

2. Структура дитячого колективу. Актив класу. Формальне та неформальне лідерство. Наявність угрупувань, їх чисельність, кількісний і якісний склад, спрямованість, вплив на громадську думку. Стосунки між угрупуваннями та їх лідерами. Соціометричний статус дітей у класі. Хто входить до групи «зірок», чому. Хто знаходиться в ізоляції, чим це зумовлене й що треба робити для її подолання.

3. Чи є спільна мета (ближня, середня, дальня) та діяльність, спрямована на її досягнення (яка саме?), традиції, атрибути тощо.

4. Навчальна діяльність. Характеристика успішності та стосунків між дітьми різного рівня інтелектуального розвитку. Проблеми взаємодопомоги. Чи є відмінники лідерами в класі. Пізнавальні інтереси, улюблені предмети, професійні орієнтири. Участь у гуртках, факультативах, об’єднаннях тощо.

5. Емоційний клімат та життєвий тонус у класі. Який настрій превалює. Чи хвилюють кожного учня негаразди в класі, а проблеми кожного учня – весь клас. Як діти ставляться до досягнень класу та окремої особи. На чому тримається емоційне благополуччя (неблагополуччя) окремих учнів і всього класу. Чи вміють діти контролювати свої емоції. Що викликає найбільш сильні емоційні переживання в класі. Яким чином вони проявляються. Чи почувають себе діти захищеними в класі.

6. Вольові характеристики класу. Чи здатний клас мобілізувати свої сили на подолання труднощів та перепон. Чи може він швидко й самостійно приймати рішення. А виконувати їх. Чи завжди розпочата справа доводиться до кінця. Чи здатний клас на виправданий ризик. Чи може протистояти насиллю та авторитетам. Чи може захистити слабкого, викликати «вогонь на себе», захищаючи справедливість.

7. Моральні орієнтири та життєві установки. Домінуючі відношення в класі: до себе, до інших, до цінностей (матеріальних і духовних), до діяльності (трудової, спортивної, культурно-масової, побутової тощо), до природи (живої та неживої) й ін. Що найбільше діти цінують у житті та людях. Що їм не подобається.

8. Педагогічне керівництво класом. Особистість класного керівника, стиль його спілкування з дітьми, авторитетність, професійна позиція. Здійснення індивідуального та диференційного підходів. Взаємозв’язки з родинами учнів.

9. Висновки. Чи є клас колективом. Якщо так, то на якому рівні розвитку він знаходиться (за Лутошкіним, за Макаренком). Позитивні аспекти та недоліки в організації життя й діяльності класу (колективу). Основні педагогічні проблеми, на вирішення яких слід спрямувати виховні зусилля(напрямки роботи) та рекомендації щодо подальшого згуртування дитячої спільноти.









Дата добавления: 2015-08-20; просмотров: 786;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.