Лекція 8. Технологія спорудження багатоповерхових каркасних будинків.

 

1. Конструктивні схеми каркасних будинків.

2. Методи монтажу багатоповерхових каркасних будинків.

3. Технологія виконання основних монтажних процесів. Організація будівельного потоку.

4. Контроль якості монтажних робіт.

 

1. Конструктивні схеми каркасних будинків

Будівлі і споруди монтують із залізобетонних, металевих конструкцій.

Повнозбірні цивільні будівлі, а також промислові будівлі і більшість споруд зводять (монтують) із конструкцій уніфікованих і типових серій.

Повнозбірні житлові будівлі мають такі конструктивні рішення:

- великопанельні, безкаркасні;

- великоблочні, безкаркасні і з неповним каркасом;

- каркасно-панельні;

- об’ємно-блочні, безкаркасні;

- панельно-блочні, безкаркасні.

Багатоповерхові промислові будівлі в основному проектують та зво­дять у каркасно - панельному виконанні. Сітка колон 4.5 х 6, 6 х 6, 6 х 12 та 9 х 12 м. Висоти колон 3.3 м, 3.6 м, 4.8 м, 6.0 м, 7.2 м та 8.4 м. Поперечний перетин колон від 40 х 40 до 60 х 60 см. чи інші у межах даної площі. Ригелі, що спираються на полки ригелів висотою 80 та шириною 65 см. За з'єднання із колоною випуски арматури обох елементів зварюють, приварюють і закла­дні деталі ригеля та консолі колони із наступним омонолічуванням. Плити перекриття основні 150 та 300 см, добірні для зовнішніх рядів колон см. Стінові панелі навісні висотою 1.2 та 1.8 м, за ширини прогону 4.5 та 6.0 м.

Цокольні панелі установлюють на фундаментні балки, усі інші на сталеві столики, що приварені до закладних деталей колон.

За статичною роботою розрізняють: рамну, зв'язкову та рамно -зв'язкову. Рамна представляє собою систему колон, ригелів та плит перек­риттів з'єднаних в жорстку просторову систему. Усі вертикальні та горизо­нтальні навантаження сприймаються вузлами колон та ригелів, що викону­ються жорсткими.

Зв'язкова відрізняється від рамною тільки тим, що колони працюють тільки на вертикальні навантаження, а горизонтальні сприймаються систе­мою вертикальних дисків та ядер жорсткості.

Рамно - зв'язкова схема включає плоскі рами, розташовані у попе­речному напрямку відносно повздовжньої вісі будівлі та діафрагми жорстко­сті.

Повнозбірні громадські будівлі мають, як правило, каркасно-панельну конструктивну схему.

В масовому великопанельному домобудуванні використовуються безкаркасні схеми з носійними поперечними і (рідше) поздовжніми стінами.

Великоблочні конструктивні схеми включають: безкаркасні будівлі, у яких внутрішні і зовнішні носійні стіни виконані із плоских легкобетонних блоків. У варіанті великоблочних будівель з неповним каркасом внутрішні носійні конструкції вирішені у вигляді каркасу, а зовнішні - являються самоносійними із легкобетонних блоків.

Каркасно-панельна конструктивна схема застосовується для зведення громадських будівель і (рідше) для житлових будівель з підвищеною кількістю поверхів.

Повнозбірні цивільні будівлі бувають розвиненими в плані, з підвищеною кількістю поверхів, лінійно видовженими малоповерховими і багатоповерховими (16 і більше поверхів); з кутовими і поворотними блок-секціями, точковими і комбінованими як по розвиненості у плані, так і по висоті.

Об’ємно-блочні конструктивні схеми будови складаються з носійних об’ємних блоків, що спираються поповерхово одне на одне як по периметру, так і по їх кутах.

Панельно-блочна схема являє собою сполучення об’ємних елементів з панельними конструкціями стін і перекрить. Об’ємні блоки встановлюються на визначеній відстані один від одного. Заповнення між ними виконують по фасаду панелями зовнішніх стін, а по стелі - плитами перекрить. Різноманітність архітектурно-планувальних рішень будов отримують при умові використання різних блоків і відстаней між ними, які приймаються рівними довжині типових панелей перекрить або планувальному кроку об’ємного блоку.








Дата добавления: 2015-08-14; просмотров: 1336;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.