Організація роботи автомобільного транспорту

 

Процес транспортування будівельних конструкцій складається з трьох основних елементів: навантаження вантажів, перевезення цих вантажів транспортними засобами до місця призначення та розвантаження вантажів вантажоотримувачем

Доставку матеріалів, виробів і конструкцій на будівельні майданчики рекомендується організовувати за однією із наступних схем:

· Постачальник – транспорт – база комплектації – транспорт - об’єкт;

· Постачальник – транспорт – об’єкт.

Велике значення в процесі вдосконалення організації перевезень мають прогресивні методи перевезення.

Прогресивні методи організації перевезення

Централізовані перевезення. Їх сутність в тому, що всі вантажі,

що поставляються даним вантажовідправником доставляються усім вантажоодержувачам автотранспортом одного автотранспортного підприємства. Навантаження вантажів здійснюються вантажовідправником, а розвантаження – силами та засобами будівельної організації Автотранспортне підприємство забезпечує транспортно-експлуатаційні роботи – прийом вантажу, одержання товарно-транспортних документів, охорону вантажу та здачу його вантажоодержувачу. На кожну партію, що відвантажується, - матеріалів, виробів та конструкцій підприємство-виготовлювач повинно видати паспорт, в якому вказується – найменування виробу –відповідно до

діючих державних стандартів або ТУ;марка або індекс; кількість (обсяг кожного матеріалу в партії); дата виготовлення і приймання відділом технічного контролю; результати випробувань контрольних зразків та дата оформлення паспорта Всі розрахунки за надані послуги також проводяться централізовано. Переваги централізованих перевезень – чіткий розподіл обов’язків і прав автотранспортних підприємств, підприємств вантажовідправників та підприємств вантажоодержувачів; можливість організації роботи автотранспортних засобів за графіком; можливість скорочення часу простоїв автотранспортних засобів під навантаженням та розвантаженням, скорочення потреби в експедиторах та вантажниках.

Перевезення за раціональними маршрутами. Маршрут вважається раціональним, якщо пробіг навантаженого автопоїзду перевищує його холостий пробіг. У будівельному виробництві користуються двома основними схемами автотранспортних перевезень - маятниковою та човниковою.

За маятниковою схемою застосовують автомобілі чи автопоїзди з невідчепними ланками. При цьому тягаі неминуче простоюють у місь навантаження та розвантаження. При роботі за маятниковою схемою час обертання (час робочого циклу) визначається за формулою:

t ц = tн + tп.н + tр +tх + tм

За човниковою схемою один тягач використовують для обслуговування кількох причепів. Ця схема ефективна під час виконання монтажних робіт із транспортних засобів, тобто збірні конструкції не розвантажують на приоб’єктному складі, а зразу з транспортних засобів подають на робочі місця, де їх встановлюють у проектне положення. Час робочого циклу для причепа:

tц = tп.н + tх + 2tпр+ 2tв;

для тягача:

tц = tн + tп.н + tр + tх + tм

Кільцевий маршрут передбачає переміщення автотранспортного засобу по замкненому контуру, що з’єднує послідовно декілька пунктів розвантаження та завантаження.

Перевезення вантажів за часовими графіками – автотранспортні засоби прибувають у пункти навантаження та розвантаження в установлений спеціальним графіком час. Підставою для розробки часового графіку є графік постачання на

будівельний об’єкт виробів, конструкцій, матеріалів. Часовий графік забезпечує ритмічну роботу вантажовідправників вантажоодержувачів, сприяє підвищенню продуктивності роботи автотранспортних засобів за рахунок ущільненого робочого дня та скорочення простоїв. Перевезення за часовими графіками широко засновується при доставці асфальту, бетонного розчину, виробів великопанельного домобудування.

Перевезення із змінними причепами та напівпричепами

здійснюється спеціальними тягачами з причепами або напівпричепами, які чіпляються до тягачів в пунктах навантаження та розвантаження. Число причепів звичайно більше числа тягачів (не менше трьох). Для одиночних тягачів – не менше трьох, з яких один знаходиться під навантаженням, другий – під розвантаженням, третій – рухається чи в навантаженому стані чи в розвантаженому стані. Здійснення перевезень із змінними причепами дозволяє більш раціонально використовувати вантажопідйомні механізми на будівельних майданчиках, скоротити простої монтажників, підвищити ефективність використання автомобілів-тягачів. Тривалість робочого циклу тягачів визначається за формулою:

Tц = 2tпр + 2tвід+ tнав + tх + tман

 

Комплектна доставка виробів та конструкцій – доставка в призначений

час на будівельний майданчик заздалегідь розрахованого службою виробничо-технологічної комплектації кількості матеріалів, конструкцій, виробів.

Перевезення вантажів в контейнерах та пакетах – доставка на

будівельний майданчик масових штучних та дрібно штучних будівельних матеріалів, виробів, конструкцій в спеціальній тарі багаторазового використання, що пристосована для механізованого навантаження та розвантаження, а також для короткочасного зберігання вантажів. Застосування контейнерів та пакетів забезпечує зниження ручної праці, підвищення продуктивності транспортних засобів, забезпечує збереження вантажів.

 








Дата добавления: 2015-08-14; просмотров: 1233;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.