Геометрична інтерпретація задачі

Розглянемо основну задачу ЛП: при умовах , .

Розглянемо вектора , складені з коефіцієнтів при змінних у системі обмежень

, , …, и.

План називається опорним планом основної ЗЛП, якщо система векторів лінійно незалежна.

Нагадаємо, що система векторів лінійно незалежна, якщо визначник, складений з координат цієї системи векторів відмінний від 0, тобто

.

Тому що розмірність векторів дорівнює , та максимальна кількість лінійно незалежних векторів дорівнює .

Опорний план називається невирожденим, якщо він містить рівно позитивних компонентів . У противному випадку він є вирожденим.

Уведемо ряд допоміжних визначень, які мають наочну геометричну характеристику, коли число невідомих дорівнює 2: і .

Множина називається опуклим, якщо разом з будь-якими двома своїми крапками й воно містить і їхню лінійну комбінацію , де , .

 


Сформулюємо теорему: Множина планів ЗЛП є опуклим (якщо воно не густо).

Непуста множина планів основний ЗЛП називається багатогранником рішень, а кутова крапка багатогранника рішень називається його вершиною.

Теорема: Якщо ОЗЛП має оптимальний план, то max значення цільова функція задачі приймає в одній з вершин багатогранника рішень. Якщо max значення цільова функція задачі приймає більш, ніж в одній вершині, то вона приймає max у всякій крапці, є лінійною комбінацією цих вершин вид , де , , , і – вершини.

Виходячи із цієї теореми, робимо висновок, що непуста множина планів ОЗЛП утворять опуклий багатогранник. Кожна вершина цього багатогранника утворять опорний план. В одній з вершин багатогранника значення цільової функції є максимальним (за умови, що функція обмежена зверху на множині планів).

Якщо max цільова функція приймає більш, ніж в одній вершині, то це значення вона приймає й на границі багатогранника, що з'єднує ці вершини.

1. Знайдемо рішення задачі у випадку, коли :

(1)

(2)

Кожному з нерівностей (2) відповідає напівплощина, границею якої є пряма .

Якщо система нерівностей сумісна, то вона утворить опуклий багатогранник, що у плоскому випадку називається багатокутником рішень.

Сторони багатокутника лежать на зазначених прямих. Таким чином, необхідно знайти вершину багатокутника, у якій цільова функція .

Для визначення даної вершини побудуємо пряму ( – лінія рівня), що проходить через багатокутник рішень. Будемо пересувати її в напрямку вектора доти, поки вона не пройде через останню її загальну крапку з багатокутником рішень. Координати цієї крапки й визначають оптимальний план задачі.

 

 
 

 


Відзначимо, що для знаходження лінію рівня необхідно пересувати убік вектора .

Общий алгоритм:

1. Будують прямі, рівняння яких одержують із нерівностей системи обмежень заміною знаків нерівностей на знаки рівностей.

2. Знаходять напівплощини, обумовлені кожним з обмежень.

3. Знаходять багатокутник рішень.

4. Будують вектор .

5. Будують пряму , що проходить через багатокутник рішень.

6. Пересувають пряму в напрямку вектора . У результаті знаходять крапку (крапки), у якій цільова функція приймає max значення.

7. Визначаємо координати т. max і обчислюємо значення цільової функції в цій т. .

Приклад.

А й В - види виробу, на виробництво яких потрібне сировина трьох видів I, II, III. У таблиці наведені норми витрати сировини кожного виду на виготовлення одиниці продукції даного виду й прибуток від реалізації кожного з виробів А, В. Потрібно скласти такий план їхнього випуску, що прибуток підприємства від їхньої реалізації була максимальна.

– кількість випущеного виробу А.

– кількість випущеного виробу В.

Види сировини Норми витрати на один виріб Загальна кількість сировини
А В
I II III
Прибуток від реалізації  

 

Постановка задачі.

 

 


– (лінія рівня) – будь-яка крапка цій прямій визначає такий план, при якому прибуток дорівнює 480 грн.

4)

5)

6) Рухаючи пряму рівня паралельно прямій уздовж вектора одержуємо крапку А, координати цієї крапки й визначають оптимальний план. А знаходимо вирішуючи систему рівнянь, які визначають прямі - сторони багатокутника.

7)

– max прибуток, 12 виробів А, 18 виробів В.

 

 








Дата добавления: 2015-08-14; просмотров: 831;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.014 сек.