Організаційно-правові засади управління юстицією.

Управління юстицією — це ___________________________________________

________________________________________________________________________

________________________________________________________________________

До об'єктів юстиції належать судові установи, нотаріальні контори, органи реєстрації актів громадянського стану, судово-експертні установи й адвокатура.

Систему органів управління в галузі юстиції очолює Міністерство юстиції України.

 

 

Тема 4 РОЛЬ РІЗНИХ ГІЛОК ВЛАДИ У ПРОЦЕСІ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ

 

4.1 Конституція України про гілки влади в Україні.

4.2 Верховна Рада та державне управління.

4.3 Інститут Президента та державне управління.

 

4.1 Конституція України про гілки влади в Україні

 

Відповідно до ст. 6 Конституції України державна влада в Україні здійснюється на засадах її поділу на законодавчу, виконавчу та судову.

Єдиним органом законодавчої влади в Україні є _________________________

_________________________. Верховна Рада не розглядається як орган вищого рівня щодо інших органів державної влади та щодо органів місцевого само­врядування. Вплив Верховної Ради на їхню діяльність здійс­нюється виключно шляхом прийняття відповідних законів, обов'язкових для всіх суб'єктів на території України.

Верховна Рада України складається з однієї палати, оби­рається вільними виборами на основі загального, рівного і пря­мого виборчого права шляхом таємного голосування строком на п’ять років. До складу Верховної Ради України входять 450 народних депутатів України, якими можуть бути лише грома­дяни України, що на час виборів досягли 21 року, мають право голосу і проживають в Україні протягом п'яти років.

За Верховною Радою закріплено повноваження, пов'язані з: ________________

________________________________________________________________________

________________________________________________________________________

________________________________________________________________________

________________________________________________________________________

________________________________________________________________________

________________________________________________________________________

________________________________________________________________________

Виконавча влада забезпечує безпосереднє управління дер­жавними справами. Формою виконавчої влади є ієрархічно побудований адмі­ністративний апарат. Вона організаційно єдина, ланки нижчо­го рівня підпорядковані ланкам вищого рівня.

Вищим органом у системі органів виконавчої влади є______________________

____________. Структурною ланкою виконавчої верти­калі є центральні органи виконавчої влади (ЦОВВ), до складу яких входять міністерства, державні служ­би (державні комітети) та ЦОВВ зі спеціальним статусом.

Наступним організаційно-правовим рівнем органів вико­навчої влади є місцеві органи виконавчої влади. Виконавчу владу в областях і районах, містах Києві та Севастополі здійс­нюють місцеві державні адміністрації. Функції виконавчої влади також здійснюють місцеві (територіальні) органи (підроз­діли) міністерств та інших ЦОВВ.

Основу судової влади в Україні становлять суди, що є різними за своєю компетентністю та юрисдикцією. Систе­ма судів загальної юрисдикції забезпечує захист прав і свобод громадян через розгляд цивільних, кримінальних, адміністра­тивних та інших справ. До судів спеціальної юрисдикції належать військові, арбітражні (господарські) суди.

До судової гілки влади як її самостійний суб'єкт входить Конституційний Суд України. Він є єдиним органом конститу­ційної юрисдикції, що вирішує питання про відповідність за­конів та інших правових актів Конституції України. Судову владу, єдину з гілок влади в Україні, держава наділила правом ________________________

_____________________________________________

Принцип поділу державної влади не суперечить її єдності. Він заперечує одновладність. Єдність влади передбачає узго­джену і ділову співпрацю всіх гілок влади, недопущення зосе­редження всієї повноти влади в якій-небудь з них.

 

4.2 Верховна Рада та державне управління

 

Через законотворчу діяль­ність Верховна Рада здійснює управління різними сферами життєдіяльності людини, суспільства та держави.

За результатами виборів і на основі узгодження політичних позицій депутатських фракцій, протягом одного місяця з дня відкриття першого засідання Верховної Ради України, що про­водиться після чергових чи позачергових виборів Верховної Ради України, формується ______________________________________________. До неї входить більшість народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради України. Коаліція депутатських фракцій вносить пропозиції Президен­ту України щодо кандидатури Прем'єр-міністра України, а та­кож відповідно до Конституції пропонує кандидатури до скла­ду Кабінету Міністрів України.

У процесі вироблення і реалізації державно-управлінських механізмів Верховна Рада України забезпечує реалізацію та­ких основних функцій:

· _________________________________ – її зміст полягає у: внесен­ні змін до Конституції України; прийнятті законів, внесенні до них змін, визнанні їх такими, що втратили юридичну силу, призупиненні їх дії чи скасуванні;

· ____________________________ – її сутність виражається у: призначенні всеукраїнського референдуму; встановленні державних символів Укра­їни; визначенні основ безпосередньої демократії і принципів функціонування місцевого самоврядування; прийнятті рішень з питань адміністративно-територіального устрою; затвер­дженні загальнодержавних програм розвитку, охорони довкілля; розгляді і прийнятті рішення щодо схвален­ня Програми діяльності Кабінету Міністрів України; призна­ченні чергових та позачергових виборів до органів місцевого самоврядування;

· ____________________________ – яка зводиться до:

— створення парламентських структур. З метою здійснення законопроектної роботи утворюються комітети Верховної Ради України, які працюють постійно, Верховна Рада може створювати тимчасові спеціальні комісії, а також тимчасові слідчі комісії. У структурі Верховної Ради функціонує Рахункова палата та Уповноважений Верховної Ради України з прав людини;

— участі у формуванні органів виконавчої і судової влади;

— вирішення питань кадрового забезпечення владних структур.

· _____________________________ - полягає у здійсненні:

— контролю за надходженням коштів до Державного бю­джету України та їх використанням;

— контролю за додержанням конституційних прав і свобод людини і громадянина;

— контролю за діяльністю Верховної Ради Автономної Рес­публіки Крим;

— контролю за діяльністю органів державної влади (контро­лює діяльність органів прокуратури, Кабінету Міністрів Укра­їни);

— контролю за діяльністю Президента, що здійснюється че­рез такі процедури: прийняття рішення про направлення запи­ту до Президента України на вимогу народного депутата Укра­їни, групи народних депутатів чи комітету Верховної Ради України, яка попередньо підтримана не менш ніж однією тре­тиною від конституційного складу Верховної Ради України; за­слуховування щорічних та позачергових послань Президента України про внутрішню і зовнішню обстановку в державі; ви­рішення питань дострокового припинення повноважень Прези­дента України; ініціювання процедури імпічменту Президента не менше, як трьома четвертими від конституційного складу Верховної Ради України, якому передує парламентське розслі­дування.

· ____________________________ - полягає в пра­вовому регулюванні діяльності органів виконавчої влади та їх відносин з іншими державними й недержавними інститутами та громадянами за допомогою Конституції і законів України.

До повноважень Верховної Ради належать також ________________________

____________________________________________ та прийняття резолюції недовіри, що спричиняє його відставку. Питання про відповідальність Кабінету Міністрів може бути розглянуте за пропозицією не менш як 150 народних депутатів України (од­нієї третини від конституційного складу Верховної Ради). Резо­люція недовіри Кабінету Міністрів України вважається прий­нятою, якщо за неї проголосувало не менш як 226 народних депутатів, тобто більшість від конституційного складу Верхов­ної Ради.

 

4.3 Інститут Президента та державне управління

 

Інститут президентства поширений більш ніж у 130 країнах, що входять до ООН. В Україні його було введено 5 липня 1991 р. Законом "Про застосування поста Президента Української РСР і внесення змін і доповнень до Конституції (Основного Закону) Української РСР".

Центральною фігурою в інституті президентства є Прези­дент України (термін "президент" (від лат. presidens) означає "той, що сидить спереду"), який за Конституцією визначений як _____________________________________________________

Президент України є ________________________________________________

________________________________________________________________________

Фун­кції гаранта дотримання Конституції відводиться особливе місце, оскільки вона виявляється у колі обов'язків Президента і є запорукою фундаментальних конституційних принципів: утвердження і забезпечення прав і свобод людини (ст. 3), поділу влади (ст. 6), верховенства права (ст. 8) тощо.

Як Глава Держави Президент _________________________________________

________________________________________________________________________

________________________________________________________________________

Президент виступає в статусі Глави Держави зі значни­ми компетенційними преференціями щодо виконавчої влади. Президента можна віднести до виконавчої влади лише функ­ціонально, у зв'язку з певним обсягом повноважень, але він не належить до неї структурно як окрема структурна ланка ор­ганів виконавчої влади.

Президента України обирають громадяни України на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємно­го голосування строком на п'ять років. Він повинен бути грома­дянином України. Одна і та ж особа не може бути Президентом України більше ніж два строки підряд.

Конституція України встановлює недоторканність Прези­дента під час виконання ним своїх повноважень.

Президент видає укази і розпорядження, які є обов'язковими до виконан­ня на всій території України.

Президент вносить подання про призначення Верховною Ра­дою України Прем'єр-міністра України; вносить подання про призначення на посаду та звільнення з посади за згодою Верховної Ради Укра­їни Генерального прокурора України, глав дипломатичних представництв України в інших державах і при міжнародних організаціях, вище командування Збройних Сил України, голів місцевих державних адміністрацій за подан­ням Кабінету Міністрів України.

Президент є Верховним Головнокомандувачем Збройних Сил України, Головою Ради національної безпеки і оборони України.

Основною метою конституційних змін 2004 р. був пере­розподіл повноважень між органами державної влади: парла­ментом — президентом — урядом. Відповідно до цих змін Пре­зидент має бути переважно як лідер нації, ______________________

____________________________________________________. Його політичними орієнтирами можуть виступати політичні до­кументи, видані ним у вигляді послань до народу та щорічних і позачергових послань до Верховної Ради України про внутріш­нє і зовнішнє становище України (п. 2 ст. 106).

Діяльність Президента забезпечують дорадчі, консультативні та допоміжні інституції. Серед найважливіших з них — ______________________________________ ________________(координує і здійснює контроль за діяльніс­тю органів виконавчої влади в сфері національної безпеки і оборони у мирний час і в умовах воєнного або надзвичайного стану) та _________________________________ (забезпечує на засадах від­критості, гласності та прозорості здійснення Президентом Укра­їни його повноважень, визначених Конституцією України).

 

 


Тема 5 ДЕРЖАВНЕ УПРАВЛІННЯ НА РЕГІОНАЛЬНОМУ РІВНІ

 

5.1 Регіональне управління: сутність, цілі та специфіка.

5.2 Централізація та децентралізація у структурній організації державного управління.

5.3 Регіональне управління та місцеве самоврядування.

5.4 Фактори регіонального розвитку.

5.5 Фінансово-економічний механізм регіонального управління.

 








Дата добавления: 2015-08-11; просмотров: 678;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.016 сек.