Нормування пестецидів в грунті

Систему контролю забруднення грунтів на основі гігієнічної регламентації не можна визнати досконалою. Зустрічаються великі труднощі в інтерпретації та об'єктивної оцінки забрудненості комплексом токсичних або інших речовин, для яких не розроблені нормативи. У цих випадках рівень хімічного забруднення порівнюють з фоновим. Найбільш важливою в сучасних умовах сільськогосподарського виробництва є оцінка пестицидного забруднення грунтів.

Пестициди включають велику групу хімічних речовин різних класів і хімічної природи. Щорічно в світі застосовується більше 1 млн. т одних тільки гербіцидів, що включають 900 найменувань; майже 90% цих речовин у кінцевому рахунку потрапляє в грунт.

Застосування пестицидів, поряд з позитивним результатом, дає ряд негативних наслідків. Багато пестициди володіють кумулятивним ефектом, тобто накопичуються в грунті і в рослинах, в результаті чого відбувається отруєння людей і тварин. Вважають, що свої прямі ефекти пестициди проявляють лише протягом 1-2% часу їх перебування в навколишньому середовищі, тоді як 98% часу вони викликають негативні ефекти внаслідок забруднення.

Прояв токсичних ефектів пестицидів у грунті і процеси накопичення залежать від ряду факторів: обсягів і термінів внесення, властивостей пестициду, сорбції, механічного складу і структури грунту, наявності органічної речовини, рН, вологості та ін

Асортимент пестицидів величезний, і встановлення нормативів ГДК для всіх їх найменувань вимагає великих фінансових витрат і часу. Так, розробка ГДК для одного пестициду може зайняти від 3 до 5 років, а витрати тільки на оцінку токсичності становлять близько 350 тис. доларів.

Слід зазначити, що величини ГДК для пестицидів в Україні в більшості випадків у декілька разів нижче, ніж регламенти в інших країнах, тобто наші регламенти більш жорсткі.








Дата добавления: 2015-08-11; просмотров: 1682;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.