Критерії оцінки забруднення і деградації ґрунтів.

Вибір критеріїв екологічної оцінки стану ґрунтів визначається специфікою їх місце розташування, генезисом, буферністю, а також особливостями викорис­тання. Виявлення видів діяльності, які викликають забруднення ґрунтів, дає достатньо повне уявлення про масштаби і характер забруднення до­сліджуваної території. дозволяє значно звузити і конкретизувати число показників, що враховуються. При оцінці стану ґрунтів основними пока­зниками степеня екологічної несприятливості є критерії фізичної дегра­дації хімічного і біологічного забруднення.

В якості одного з критеріїв екологічного стану території рекомен дують використовувати площу виведених з землекористування угідь в результаті деградації грунтів (ерозія, дефляція, вторинне засолення, за-болочення). В основному негативні процеси (механічне видалення ґрун­тового покриву при відкритому методі добування корисних копалин будівельних роботах; водна ерозія і дефляція, які провокуються люди ною) приводять до зруйнування ґрунтових горизонтів, які також служать критерієм деградації грунтів. Структурні зруйнування і розвиток проце­сів злиття характеризуються збільшенням щільності ґрунту, яка є показником процесів деградації.

Для екотоксикологічної оцінки грунтів доцільно використовувані кратність перевищення ГДК конкретної забруднюючої речовини дифе­ренційовано для речовин різного класу небезпеки. В зв'язку з відсутніс-тю по деяким інгредієнтам затверджених ГДК рекомендують використо­вувати відношення вмісту забруднюючих речовин в рідкій фазі грунту (фунтовий розчин) до відповідного значення ГДК для природних вод Комплексним показником ґрунтового забруднення є фітотоксичність -властивість забрудненого ґрунту подавляти проростання зерен, ріст розвиток вищих рослин (тестовий показник).

Ознакою біологічної деградації ґрунтів служить зниження житте діяльності ґрунтових мікроорганізмів, про що можна судити за змен шенням активної мікробної біомаси, а також за більш поширеному (але менш точному) показнику — диханню ґрунту.

Кратність перевищення ГДК забруднюючих речовин в груші слід оцінювати за їх рухливими формами.

Одним з суттєвих показників екологічного стану грунтів служить біологічна продуктивність ценозів, яка характеризує потенційну родючість.

Додатковим показником, який служить індикатором ступеня за­бруднення території, що розглядається (ґрунти, повітря, поверхневі і ґрунтові води), є доля продукції, що не відповідає нормативним вимогам з якості (залишкові кількості пестицидів, токсичних елементів, мікотоксинів, нітратів, нітритів і ін.).

Самооочіщеніе грунтів від токсикантів здійснюється в ході наступних процесів:

а) винесення у складі водних розчинів за межі грунтового профілю;

б) депонування на геохімічних бар'єрах в недоступних для живих організмів формах;

в) переведення до малоактивні або неактивні форми.

Слід зазначити, що забруднення грунтів деякими токсинами істотно гальмує процес самоочищення грунтів від бактерій групи кишкової палички. Так наприклад, при утриманні бенз (а) пірену 100мкг/кг грунту чисельність цих бактерій в грунті в 2,5 рази більше, ніж у контролі.

Табл.

Область Індекс самоочищення Область Індекс самоочищення
Днеропетровская 0,29 Херсонська 0,23
Донецька 0,39 Черкаська 0,63
Запорізька 0,31 Чернігівська 0,59
Київська 0,59 Хмельницька 0,61
Кіровоградська 0,49 Сумська 0,71
Кримська 0,38 Одеська 0,41
Ніоколаевская 0,31 Тернопільська 0,65
Полтавська 0,71 Чернігівська 0,63
Луганська 0,38 Харківська 0,54

Примітка:> 0,8 - дуже сильна, 0,8-0,61 - інтенсивна, 0,6-0,41 - помірна, 0,4-0,2 - слабка, <0,2 - дуже слабка.


 








Дата добавления: 2015-08-11; просмотров: 1366;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.