Структура сегмента мережі Ethernet 10BASE5

Структурну схему такого сегменту показано на рис. 3.3. На кінцях сегмента мережі розміщують термінатори. Запобігаючи виникненню ефекту відбитої хвилі на кінці коаксіального кабелю, термінатор має такий самий хвильовий опір, як і коаксіальний кабель — 50 Ом. Для підключення абонентських систем до середовище передачі використовується спеціальний приймач-передавач (трансівер) і мережевий контролер.

 

 

Рис. 3.3. Сегмент мережі Ethernet 10BASE5,

де: АС – абонентська система

 

Трансівер (рис. 3.4) виконує функції модуля зв’язку з середовищем; він забезпечує прийом і посилення електричних сигналів, що надходять з кабелю, і передачу їх назад до коаксіального кабелю, а також до схеми виявлення конфліктів і мережевого контролера. Для підвищення надійності мережі в трансівері здійснюється гальванічна розв’язка електричних кіл. За допомогою спеціального кабелю, що складається з чотирьох пар провідників, і роз’єму DB15 трансівер зв’язаний з мережевим контролером. Перша пара провідників використовується для передачі сигналів у контролер, друга — для прийому, третя – для індикації зіткнень кадрів, а четверта — для подачі живлення на трансівер.

 

 

Рис. 3.4. Структурна схема трансіверу

 

При передачі інформації сигнали з контролера ланцюгом передачі даних надходять у коаксіальний кабель, змішуючись у ньому з іншими сигналами. Повертаючись з коаксіального кабелю, сигнал потрапляє у блок виявлення конфліктів, де порівнюється з вихідним сигналом, що надійшов з контролера. У разі конфлікту, який визначається з розбіжності цих сигналів або перевищення допустимого рівня сигналу в схемі виявлення конфліктів, у контролер передається повідомлення про конфлікт доступу до передавального середовища.

Кодування і декодування сигналів на фізичному рівні, а також функції підрівня MAC реалізуються за допомогою мережевого контролера (рис. 3.5). Блок кодування-декодування перетворює потік символів, що надходить з формувача кадрів, у манчестерський код, додаючи преамбулу в початок кожного кадру. Інформація, що надходить з трансівера, зазнає оберненого перетворення, тобто вилучається преамбула і здійснюється декодування.

 

 

Рис. 3.5. Мережевий контролер Ethernet 10BASE5,

де: АС – абонентська система

 

Блок керування доступом до середовища реалізує протокол MAC, включаючи декодування адреси кадру даних, що надійшов. Формувач кадрів додає службову інформацію до блоку даних, що надійшов з інтерфейсу з абонентською системою. Одержавши інформацію з блоку кодування-декодування інформації, формувач кадрів виконує обернену процедуру з розпакування кадру і передачі його вмісту інтерфейсу абонентської системи. Слід зазначити, що розглянута структура є структурою стандартного мережевого контролера, тоді як більшістю сучасних контролерів реалізується ще й підрівень LLC, що істотно підвищує ефективність роботи локальної комп’ютерної мережі.

Довжина інтерфейсного кабелю між контролером і трансівером може досягати 50 м. Це дає можливість змінювати місце абонентських систем, не змінюючи місцезнаходження основного кабелю, який прокладається від одного приміщення до іншого, як правило, у спеціальних монтажних коробах. Усередині приміщення переважно використовується трансіверний кабель. Підключають інтерфейсний кабель до контролера за допомогою інтерфейсу AUI (Attachment Unit Interface – інтерфейс мережевих пристроїв) і стандартного 15‑контактного роз’єму DB15.








Дата добавления: 2015-08-11; просмотров: 965;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.