Борона дискова важка БДТ-7

Дискову борону БДТ-7 застосовують для розпушення скиб після оранки, обробітку грунту і подрібнення рослинних решток після збирання кукурудзи, соняшника та інших культур, лущення стерні, поверхневого обробітку ущільненого грунту та ін.

Борона дискова важка причіпна БДТ-7 борона мас три секції (рис.20) центральну і дві крайні - ліву та праву, шарнірно з’єднані між собою. Така будова знаряддя дозволяє від’єднувати крайні секції і працювати з однією центральною в умовах відсутності потужного трактора або при роботі на невеликих площах (18...30 га).

До рами центральної секції кріпляться дві передніх і дві задніх дискових батареї.

Рис. 20. Борона дискова важка БДТ-7:

1 – рама бокова ліва; 2 – батарея з дев'ятьма дисками; 3 – рама середня;

4 – батарея з дисками; 5 – гідросистема; 6 – причіп;

7 – рама бокова права; 8 – транспортні колеса.

 

 

На батареях встановлені сферичні диски діаметром 660 мм.

Секція спирається на два пневматичних колеса.

У центральній задній частині секції встановлений гребенеріз, який руйнує гребінь із грунту, що утворюється між батареями.

Ширина захвату борін БДТ-7 і БДТ-10 відповідно 7 і 10 м. Кут атаки дисків 8, 12, 16, 20 і 24°. Глибина обробітку до 20 см.

Борони агрегатують з тракторами класу 3 і 5.

 

 

3.4. Борона ґрунтообробна дискова БГД-2,4

БГД-2,4 (Б — борона, Г — ґрунтообробна, Д — дискова, 2,4 — ширина захвату, м) (рис.21) призначена для обробітку ґрунту на глибину 16…24 см при агрегатуванні з трактором класу 1,4.

Рис. 21. Борона ґрунтообробна дискова БГД-2,4:

1 — прутковий коток; 2 — кронштейн кріплення стовби диска до рами;

3 — вирізний сферичний диск; 4 — начіпний пристрій; 5 і 7 — передня та задня секції дисків; 6 — рама; 8 — вузол з’єднання рамки котка з рамою;

9 — механізм регулювання глибини ходу

 

Ця борона конструктивно відрізняється тим, що сферичні диски в батареях установлені на окремих стояках, а батареї розміщені фронтально, з поперечним зміщенням задньої батареї відносно передньої. Передні та відповідні їм задні диски утворюють у горизонтальній площині пари робочих органів з кутом між твірними площинами зовнішніх контурів сферичних дисків 50…70°. Кожен зі стояків розміщений перед сферичним диском в напрямку руху та обладнаний очищувачем.

 

Ротаційний коток з вузлом приєднання виконаний прутково-кільчастим, з однаковим кроком між кільцями та прутками, та обладнаний механізмом для зміни положення котка відносно батарей дисків у вертикальному напрямку.

Розміщення сферичних дисків у вигляді двох фронтально встановлених батарей дає змогу скоротити до мінімуму відстань між ними по ходу борони, зменшивши поздовжню базу знаряддя на 20% і більше. Таким чином досягають поліпшення рівномірності обробітку ґрунту по ширині захвату борони, оскільки відстані між передніми та відповідними їм задніми сферичними дисками однакові. Встановлення сферичних дисків на окремих стояках порівняно зі з’єднанням їх у батарею суцільною віссю збільшує конструктивно технологічний кліренс знаряддя майже вдвічі, тобто борона в такому виконанні здатна пропустити без забивання вдвічі більшу кількість рослинних решток. Глибину ходу дискової борони регулюють за допомогою зміни положення котка відносно батарей дисків у вертикальному напрямку. Вирівнювання поверхні поля при обробітку дисковою бороною відбувається завдяки послідовній дії на скибу ґрунту паралельно розміщених передньої та задньої батарей дисків. Налипання ґрунту на внутрішню поверхню диска усувається сталим підпором необробленого ґрунту до його робочої поверхні та встановленим очищувачем. Після оброблення ґрунту з рослинними рештками двома батареями дисків поверхня ґрунту додатково вирівнюється і рівномірно ущільнюється ротаційним котком, який подрібнює та притискує ґрунт прутками в поперечному і кільцями в поздовжньому напрямках. При цьому поверхня поля після проходження прутково-кільчастого ротаційного котка вкривається рівномірною сіткою ущільнених зон у вигляді ромбів.

 

Список використаної літератури

1. Войтюк Д.Г., Гаврилюк Г.Р. Сільськогосподарські машини, Київ, «Урожай» 1994.

2. Войтюк Д.Г, Дубровін В.О., Іщенко Т.Д. та ін. «Сільськогосподарські машини та меліоративні машини» Київ, «Вища освіта» 2004.

3. Гапоненко В.С., Войтюк Д.Г. «Сільськогосподарські машини» — 6-е вид., перероб. і допов. — К.: Урожай, 1992. — 448 с.

4. Марченко В.І. «Сільськогосподарські машини» Підручник. — К.: Вища шк., 1999. — 344 с.

5. Головчук А.Ф. Експлуатація та ремонт сільськогосподарської техніки «Машини сільськогосподарські», Київ, «Грамота» 2005.

6. Методичні рекомендації «Машини для основного обробітку ґрунту», Дніпропетровськ 2006.

7. Справочник по эксплуатационным регулировкам сельскохозяйственных машин / А.В. Короткевич, Ю.В. Боголепов, М.В. Кошик и др. Под ред. Короткевича. Минск: Ураджай, 1990. – 360 с.

8. Сільськогосподарські машини / В.Ю. Комаристов, М.М. Петренко, М.М. Косінов. — К.: Урожай, 1996. — 240 с.

9. Карпенко А.Н., Халанский В.М. Сельскохозяйственные машины. — М.: Колос, 1989. — 526 с.

10. Технологічна наладка та усунення несправностей сільськогосподарських машин: Довід./ Г.Р. Гаврилюк, Г.І. Живолуп, П.С. Короткевич та ін.. – К.: Урожай, 1988. – 256с.

 

 

ЗМІСТ








Дата добавления: 2015-08-04; просмотров: 4865;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.