Культиватори

Агротехнічний захід, який забезпечує кришіння, розпушування і часткове перевертання ґрунту, а також повне знищення бур’янів і вирівнювання поверхні поля, називається культивацією. Виконують її культиваторами. Якщо ґрунт розпушують без перевертання на глибину понад 12 см, такий обробіток називають глибоким розпушуванням і виконують його культиваторами-плоскорізами або чизель-культиваторами.

За призначенням розрізняють культиватори для суцільного обробітку ґрунту (парові), міжрядного обробітку ґрунту (просапні) і для обробітку ґрунтів, що підлягають вітровій і водній ерозії.

До культиваторів для суцільного обробітку ґрунту належать парові культиватори, призначені для догляду за парами і передпосівного обробітку ґрунту; культиватори-плоскорізи для розпушування полів, вкритих стернею, на глибину до 16 см; штангові культиватори для знищення кореневищних бур’янів; культиватори-розпушувачі, а також садові і лісові культиватори.

 

2.1.1. Агротехнічні вимоги

При суцільному обробітку ґрунту поверхня поля має бути рівною, без гребенів і борозен. Розпушувати ґрунт треба так, щоб вологі шари не потрапляли на поверхню, а частинки не розпилювалися і не ущільнювалися. Відхилення від заданої глибини обробітку ґрунту — не більше ±1 см. Робочі органи культиватора мають знищувати не менш як 98-99% бур’янів і не пошкоджувати рослин. Висота гребенів розпушеного шару не повинна перевищувати 3-4 см.

Робочі органи культиваторів – це універсальні стрілчасті і розпушувальні лапи. Наконечник стрілчастої універсальної лапи прикріплений до жорсткого стояка. Кут нахилу леза до горизонтальної площини – 23-30°. Кут між лезами – 60-65°, ширина захвату – 270 і 330 мм. Універсальні лапи добре розпушують ґрунт і підрізають корені бур’янів. Лапи використовують для обробітку ґрунту на глибину до 12 см. Носки розпушувальних лап мають два різальні леза з кутом між ними 60-70°. Лапи з жорсткими стояками з шириною захвату 35-65 мм використовують для обробітку ґрунту в садах і виноградниках на глибину до 25 см.

2.1.2. Культиватор причіпний гідрофікований КПС-4

Культиватор КПС-4 (рис.8) призначений для суцільного передпосівного розпушування ґрунту і підрізування бур’янів з одночасним боронуванням на швидкості до 12 км/год. Ширина захвату – 4 м, глибина обробітку — 5-12 см. Один культиватор агрегатують з тракторами тягового класу 0,9-1,4.

Основні вузли культиватора (рис.8а): зварна рама 4, сниця, що зібрана з центрального 11, бокових 1, 12 брусів, опорні колеса 3 з гвинтовим механізмом 2 регулювання глибини ходу робочих органів, гряділі 5 з лапами 6, пристосування 8 з повідцями для начіпки борін, з'єднувальний шарнір для комплектування шеренгового агрегату, гідроциліндр 10 і причіп 13.

Рис. 8. Культиватор КПС-4:

азагальний вигляд; б – стрілчаста лапа;

віг – розпушувальні лапи;

1 і 12 – бокові бруси сниці; 2регулятор глибини; 3опорне колесо;

4 - рама; 5 і 9 – гряділі; 6 – лапа; 7 – повідець; 8 – начіпка для борін;

10 – гідроциліндр; 11 – центральний брус сниці; 13 – причіп;

14 – підставка; 15 – транспортна тяга; 16 - стояк; 17 - кутник лапи;

18 - пружина; 19 - шплінт; 20 – штанга; 21 – планка; 22 – тримач;

23 - 25 – болтові з’єднання.

Для обробітку слабкозабур’янених полів у передньому ряду на коротких гряділях закріплюють лапи з шириною захвату 270 мм, а в задньому на довгих гряділях – лапи з шириною захвату 330 мм. Різальні леза задніх лап з кожного боку повинні на 4-5 см перекривати леза передніх (для повного підрізування коренів бур'янів). При обробітку сильнозабур'янених полів на коротких і довгих гряділях установлюють лапи з шириною захвату 330 мм.

Розпушувальні лапи розмішують у трьох поперечних рядах: на коротких гряділях закріплюють по одній лані, а на довгих за допомогою спарених тримачів – по дві. Відстань між сусідніми борозенками – 16,6 см. Глибину обробітку ґрунту регулюють гвинтовими механізмами 2, зміщуючи (по висоті) опорні колеса відносно рами.

 

При встановленні культиватора на задану глибину обробітку потрібно:

1) відрегулювати площину рами паралельно поверхні майданчика, змінюючи довжину розкосів і верхньої центральної тяги начіпки трактора;

2) встановити культиватор посередині відносно поздовжньої осі трактора і жорстко закріпити культиватор відносно трактора, користуючись ланцюговими розтяжками нижніх тяг начіпки трактора;

3) під опорні колеса культиватора встановити підкладки, висота яких менша за задану глибину обробітку на 2-3 см (величина грузнення коліс у ґрунт);

4) робочі органи культиватора встановити так, щоб їхні леза всією довжиною торкались поверхні майданчика.

 

 

2.1.3. Культиватор рослинопідживлювач начіпний КРН-5,6Б

Культиватор КРН-5,6 (рис.9) призначений для міжрядного обробітку і підживлення 8-рядних посівів кукурудзи, соняшнику та ін. З міжряддями 60 і 70 см. Культиватором можна виконувати такі операції: обробляти міжряддя прополювальними лапами у двох напрямах на глибину 6 – 10 см, розпушувати грунт розпушувальниим зубами (долотами) на глибину 10 – 16 см, вносити мінеральні добрива на глибину до 16 см, підгортати, нарізувати поливні борозни з одночасним внесенням добрив, обробляти рядки голчастими дисками і лапами-поличками, а також здійснювати передпосівний обробіток грунту на глибину до 12 см.

Рис. 9. Схема культиватора-рослинопідживлювача КРН-5,6Б з

підживлювальним пристроєм:

1 – туковисівний аппарат АТД-2; 2 –тукопровод; 3- підніжна площадка;

4 – стрілчаста лапа; 5 – підживлювальний ніж; 6 – секція робочих органів;

7 – опорний коток секції; 8 – опорне колесо культиватора; 9 – ланцюгова передача; 10 – замок навіски; 11 – кронштейн туковисівного апарату.

 

Основними складальними одиницями культиватора є сім секцій робочих органів (рис.10): плоскорізальні прополювальні лапи (бритви), стрілчасті лапи, розпушувальні зуби і підживлювальні пристрої. До комплекту додаткових органів входять голчасті диски, прополювальні борінки, підгортачі, лапи-полички і щитки-халабудки для захисту рослин від присипання грунтом під час роботи на швидкостях 8 – 9 км/год.

На культиваторі встановлено вісім туковисівних апаратів АТД-2, які подають добрива через тукопроводи у підживлювальні ножі. Секції культиватора мають опорний коток і паралелограмну підвіску. Привід туковисівних апаратів здійснюється від опорно-приводних коліс через ланцюгову передачу.

Глибину ходу робочих органів секції регулюють механізмом копіювального колеса за допомогою важеля регулятора глибини.

Ширина захвату культиватора 5,6 м, його робоча швидкість до 10 км/год, маса 1300 кг, продуктивність 4,4 га/год. Культиватор агрегатується з тракторами класу 14 кН.

Борони

Борони зубові призначені для поверхневого розпушення ґрунту на глибину до 6 см, руйнування кірки, розбивання грудок, вирівнювання поверхні ріллі, знищення бур’янів, а також для загортання насіння та мінеральних добрив, висіяних розкидним способом.

Під час боронування зябу або чорної пари ґрунтова кірка або верхній шар ґрунту розпушується на глибину 3…5 см. Поверхня поля після боронування має бути дрібногребенистою з борозенками не глибше ніж 4 см і грудочками ґрунту діаметром не більш як 3 см, без огріхів. Глибина обробітку залежить від культури. Для трав вона становить 2…3 см, для озимих і просапних культур – 3…4, для картоплі – 4…5 см. Пошкодження культурних рослин не має перевищувати 5 %.

Робочим органом зубових борін є зуби квадратного, круглого і ромбоподібного перерізу, а також ножеподібні та лапчасті. Зуби 1, які мають квадратну форму перерізу, загострюють несиметрично – одне ребро пряме, а решта – скошені (рис.11).

Залежно від тиску на один зуб борони з жорсткою рамою поділяються на важки (16-20 Н), середні (12-15 Н) і легкі (6-10 Н).

 

 

Рис. 11. Борона зубова важка БЗТС-1,0:

1 — зуб; 2 і 3 — поздовжня та поперечна планки; 4 — тяговий гак.

2.2.1. Борона зубова важка БЗТС-1,0

Борона БЗТС-1,0 (рис.11) (Б — борона, З — зубова, Т — важка, С — швидкісна, 1,0 — ширина захвату ланки, м) призначена для розбивання грудок, розпушення ґрунту після оранки, знищення сходів бур’янів, боронування на підвищених швидкостях озимих і технічних культур.

Робочими органами борони є зуби квадратного перерізу. Борони агрегатуються з різними тракторами за допомогою зчіпок або з культиваторами і плугами. Робоча швидкість до 3 м/с.

Під час закріплення на рамі зуби встановлюють прямим ребром в одному напрямку, а борона може працювати в двох протилежних напрямках. Якщо борону встановлюють так, щоб працювали прямі ребра, то вона розпушує ґрунт на всю глибину ходу зуба, якщо ж працюють скошені ребра, ґрунт розпушується тільки верхньою частиною зуба, до скошеної частини, а шар, який лежить нижче скосу, ущільнюється скосом зубів на глибину 3…4 см. Зубова борона складається з трьох ланок, які приєднуються до поперечного бруса штельваги. Кожна ланка має раму з поздовжніми 2 і поперечними 3 планками. На перетині планок зуби кріпляться гайками так, що кожний з них робить слід, однаково віддалений від сусідніх слідів.

2.2.2. Шлейф-борона ШБ-2,5

Борона ШБ-2,5 (рис.12) (Ш — шлейф, Б — борона, 2,5 — ширина захвату борони, м) призначена для раннього весняного вирівнювання і розпушення поверхні поля з метою збереження вологи в ґрунті.

Шлейф-борона складається з двох однакових секцій, шарнірно приєднаних до штельваги 2. Кожна секція має ніж 5 60 мм завширшки, кут нахилу якого регулюють важелем 1, зубовий брус 4 та чотири сталевих кутники (шлейфи) 3, шарнірно приєднані ланцюгам до зубового бруса (один за один).

Рис. 12. Шлейф-борона ШБ-2,5:

1 — регулювальний важіль; 2 — штельвага; 3 — шлейф; 4 — зубовий брус; 5 — ніж

 

Під час переміщення шлейфборони по полю, під кутом 45° до напрямку оранки, ніж зрізує гребені на ріллі. Зуби бруса розпушують ґрунт, а шлейфи вирівнюють, зсуваючи ґрунт із гребенів у борозни. Ступінь зрізування гребенів регулюють зміною кута нахилу ножа. Борона агрегатується з трактором за допомогою зчіпок.

Котки

Коткування — це обробіток ґрунту котками, які ущільнюють брили та великі грудки і дещо вирівнюють поверхню поля. Ущільнення може бути поверхневе та підповерхневе. Його застосовують при передпосівному обробітку, під час сівби та після її проведення.

Для коткування використовують котки різної конструкції: гладенькі, рубчасті, зубчасті, кільчасті, кільчасто-шпорові. Ущільнююча дія котка визначається питомим тиском (Н/см) – відношення маси котка до його ширини.

Ущільнюють ґрунт котками для:

– збільшення капілярності ґрунту і контакту насіння з ним (посилюється надходження вологи до насіння і прискорюється поява сходів). Найефективніше коткування в посушливі роки та при запізненні з сівбою;

– створення умов для неглибокого і рівномірного загортання насіння та запобігання небажаному осіданню ґрунту після сівби;

– зменшення провітрювання і випаровування, коли в ґрунті, особливо в посушливу літню погоду, води мало і переважає конвекційно-дифузний рух вологи.

Робочими органами котка є гладенька чи ребриста циліндрична поверхня або диски зі шпорами чи зубцями, складені в батареї. Найкраще себе зарекомендували котки з дисками, що мають шпори і зубці. Такі робочі органи одночасно забезпечують підповерхневе ущільнення і поверхневе розпушення.

2.3.1. Коток кільчасто-шпоровий 3ККШ-6

Коток 3ККШ-6 (рис.13) (3 — три секції, К — коток, К — кільчастий, Ш — шпоровий, 6 — ширина захвату, м) призначений для поверхневого розпушення ґрунту з ущільненням підповерхневого шару, а також для вирівнювання поверхні зораного поля. Котки агрегатуються з тракторами тягових класів 0,9 і 1,4.

Кільчасто-шпоровий коток складається з трьох секцій 1, 2 і 3. Кожна секція має зварну раму, на якій у підшипниках встановлено по дві дискові батареї. Робочими органами котка є відлиті сталеві диски 8, по колу обода яких з обох боків рівномірно розміщені клиноподібні шпори. Диски вільно встановлені на осі 7. Зверху на рамі кожної секції обладнано по два ящики 4 з висувними денцями для баласту. До рами приєднують причіп 9. З боків рами передньої секції прикріплені бічні планки 5, до яких приєднують причепи задніх секцій. Причіп передньої секції приєднують до трактора. Тиск робочих органів котка на ґрунт регулюють зміною маси баласту.

 

Рис. 13. Коток кільчасто-шпоровий 3ККШ-6:

1 і 3 — задні секції; 2 — передня секція; 4 — ящик для баласту; 5 — бічна планка;

6 — рама; 7 — вісь; 8 — диск зі шпорами; 9 — причіпний вузол

2.3.2. Коток водоналивний гладенький 3КВГ-1,4

Коток 3КВГ-1,4 (3 — три секції, К — коток, В — водоналивний, Г — гладенький, 1,4 — ширина захвату однієї секції, м) призначений для ущільнення ґрунту перед сівбою або після висівання дрібного насіння та для прикочування зелених добрив перед приорюванням. Коток складається з трьох металевих порожнистих барабанів (рис.14,в). Довжина кожного барабана 1,4 м, діаметр 0,7 м. Місткість барабана, що заповнюється водою, 500 л. Воду в барабан заливають крізь отвір, який закривають різьбовою пробкою.

Барабан під час роботи обертається на осі, встановленій у підшипниках на рамі. Поверхня барабана очищається від ґрунту спеціальними чистиками, які притискуються до поверхні барабана пружинами. Тиск котка на ґрунт залежить від маси води, залитої в барабан. Ширина захвату котка 4 м. Робоча швидкість становить близько 1,6 м/с. Котки агрегатуються з тракторами тягових класів 0,6; 0,9 і 1,4.

Рис. 14. Котки:

акільчасто-зубчастий;

1клиновидні кільця;

2зубчасті кільця;

3 вісь;

бборончастий;

в – гладенький водоналивний

 

 

2.3.3. Коток кільчасто-зубчастийКЗК-10

Коток КЗК-10 (К — коток, К — кільчастий, З — зубчастий, 10 — ширина захвату, м) причіпний, призначений для подрібнення брил, вирівнювання поверхні поля, ущільнення підповерхневого та розпушення поверхневого шару ґрунту. Його можна також використовувати для перед- та післяпосівного коткування ґрунту при вирощуванні цукрових буряків, ріпака і зернових культур.

Коток кільчасто-зубчастий КЗК-10 складається з п’яти робочих секцій (рис.14,а), що встановлені фронтально і в два ряди. Рами секцій з’єднуються між собою шарнірно.

Клинові та зубчасті кільця є робочими органами котка. Вони ущільнюють грунт на глибину до 7 см та розпушують його на глибину 4 см.

Під час роботи котка кільчасті диски розбивають і ущільню­ють підповерхневнй шар грунту, а зубчасті диски вирівнюють І розпушують поверхневий шар грунту.

2.4. Комбіновані ґрунтообробні машини і агрегати

Комбіновані грунтообробні машини і агрегати призначені для виконання за один прохід кількох технологічних операцій. Агрегати повинні виконувати тільки такі технологічні операції, які суміщаються в часі без порушення агротехнічних показників і строків виконання.

Розрізняють три основні типи комбінованих машин: агрегат із кількох послідовно з’єднаних простих машин, кожна з яких виконує окрему операцію; машина з послідовно встановленими простими робочими органами для виконання кількох операцій; машина зі спеціальним комбінованим робочим органом для послідовного виконання технологічного процесу.

Використання комбінованих агрегатів значно зменшує ущільнення і розпилювання ґрунту ходовими системами агрегатів, скорочує строки виконання робіт, підвищує продуктивність праці та знижує витрати.

2.4.1. Комбінований агрегат АКП-2,5

АКП-2використовують для пошарового основного обробітку ґрунту, для сівби зернових та деяких просапних культур. Агрегат (рис.15) складається з двох секцій. На передній секції розміщені три дискові батареї 1 і три плоскорізальні лапи 2. Задня секція складається з вирівнювача 4 і двох рядів кільчасто-шпорових котків 5. Вона приєднується до рами передньої секції причіпним пристроєм.

Рис. 15. Комбінований агрегат АКП-2,5

1 — дискова батарея; 2 — плоскоріза.іьні лапи; 3 — рама; 4 – вирівнювач; 5 – котки.

Дискові батареї можуть бути зі сферичними або голчастими дисками.

Під час руху агрегату дискові батареї 1 розпушують грунт на глибину до 8 см, а плоскорізальні лапи 2 підрізують і розпу­шують його до 16 см, вирівнювач 4 вирівнює поверхню поля, а котки 5 подрібнюють грудки і ущільнюють грунт.

Робоча ширина захвату агрегату 2,5 м. Продуктивність до 2,2 га/год. Агрегатують його з тракторами ХТЗ-17221 і Т-150К.

2.4.2. Агрегат комбінований РВК-3,6

РВК-3,6 (Р — розпушувач, В — вирівнювач, К — комбінований, 3,6 — ширина захвату, м)призначений для розпушення ґрунту на глибину до 12 см, вирівнювання поверхні поля та прикотковування (ущільнення) грунту. Агрегатують з тракторами тягового класу 3.

Агрегат РВК-3,6 (рис.16) складається з переднього 6 і заднього 8 рядів розпушувальних лап, двох рядів кільчасто-шпорових котків, двох вирівнювальних брусів 9, рами, двох опорних пневматичних коліс та причіпного пристрою.

Рис. 16. Схема комбінованого ґрунтообробного агрегату РВК-3,6:

1 і 3 — пружинні лапи; 2 — подрібнювальний коток;4 — вирівнювач;

5 — кільчасто-шпоровий коток

Робочий процес. Під час руху агрегату ряд розпушувальних лап 6 розпушує грунт на глибину до 12 см і зміщує грудки в лівий та правий бік, а передній розріджений ряд кільчасто-шпорових котків 7 подрібнює ці грудки і ущільнює грунт. Другий ряд лап розпушує грунт по сліду дисків переднього ряду котків, бруси 9 вирівнюють поверхню поля, а задній суцільний ряд котків ущільнює грунт по всій ширині захвату агрегату.

2.4.3. Культиватор дисковий начіпний F2

Культиватор фірми Vogel & Noot (рис.17), ) що має ширину захвату захвату 3,8 м, призначений для основного суцільного мінімального обробітку ґрунту під зернові колосові, круп’яні та зернобобові культури на глибину 8…16 см, а також для лущення стерні після збирання культур-попередників, обробітку чорних парів та передпосівного обробітку ґрунту на глибину 5…10 см. Агрегатується з тракторами тягового класу 3.

Культиватор (рис.17) складається з рами 1, встановлених на ній плоскорізних лап 2, дискових подрібнювачів 3, приєднаних до неї пруткового котка 4 з регулятором 5 та начіпного механізму 6.

Лапи обладнані пружинними запобіжниками 7.

Рис. 17. Культиватор дисковий начіпний F2:

1 — рама; 2 — плоскорізна лапа; 3 — дисковий подрібнювач; 4 — прутковий коток;

5 — регулятор; 6 — начіпний механізм; 7 — пружинний запобіжник

Встановлені між останнім рядом культиваторних лап та ротаційним котком дискові загортачі додатково подрібнюють ґрунт і рослинні рештки, вирівнюють поверхню поля після проходження культиваторних лап.

2.4.4. Культиватор комбінований Sepac-6000

Культиватор фірми Vogel & Noot (рис.18), що має ширину захвату 6 м, призначений для передпосівного обробітку ґрунту на глибину 2…12 см під основні сільськогосподарські культури, а також для догляду за чорними парами тощо. Агрегатується він з тракторами класу 3.

 

Рис. 18. Схема комбінованого культиватора Sepac-6000:

1 — рама; 2 — причіпний механізм до трактора; 3 — вирівнювальна зубчаста дошка;

4 — передній коток; 5 — трирядна секція S-подібних лап; 6 — вирівнювач; 7 — задні котки;

8 — механізм транспортних коліс

Культиватор складається з рами 1, що має центральну, праву і ліву бічні секції, встановлених на ній послідовно вирівнювальних зубчастих дощок 3, передніх ротаційних котків 4, секції S-подібних лап 5, вирівнювачів 6, задніх ротаційних котків 7 та механізму задніх транспортних коліс 8, причіпного механізму до трактора 2.

Поверхневий шар подрібнюється, вирівнюється та ущільнюється за допомогою передніх ротаційних котків пруткового типу. Інтенсивне остаточне подрібнення у посівному шарі, а також сепарацію цінних фракцій ґрунту здійснюють встановлені в три ряди S-подібні лапи. Остаточне вирівнювання та ущільнення посівного шару ґрунту здійснюють задні ротаційні котки. Пружинні борінки злегка ворушать верхній шар, щоб не допустити випаровування вологи з нижніх шарів

3. Призначення, загальна будова машин з подрібненням рослинних решток

До машин з подрібненням рослинних решток відносять дискові або комбіновані знаряддя, яки призначені для подрібнення стерні зібраної культури, часткової її заробки, збереження ґрунтової вологи, підрізання бур'янів, провокування насіння бур’янів до проростання.

Після збирання зернових колосових та бобових проводиться мілке лущення стерні (глибиною 7...9 см). З цією метою використовуються дискові лущильники ЛДГ-5А, ЛДГ-10А, ЛДГ-15А.

Після збирання високостеблевих культур (кукурудзи на силос та зерно, сорго, соняшника та інших) лущення жнив’я проводять на глибину, при якій досягається подрібнення кореневої системи. Як правило, ця глибина складає 6...19 см. Дана операція виконується дисковими боронами БДТ-7, БД-10Б, БДТ-3, БДСТ-2,5 та БДС-3,5, а також БТ-4 і БТ-6.

Як правило, на важких дискових боронах з метою полегшення входження робочих органів у грунт на передніх секціях встановлюють вирізні диски.

Характерна особливість дискових робочих органів є в тому, що в процесі роботи вони рухаються не тільки поступально разом з рамою машини або знаряддя, але й обертаються під впливом реакції фунту. На відміну від поступального руху робочих органів, вони менше забиваються рослинними рештками та ґрунтом.

3.1. Агротехнічні вимоги

Лущення стерні після зернобобових повинно проводитись одночасно зі збиранням попередників або не пізніше 2...3 днів.

Лущення жнив’я дисковими лущильниками повинно проводитися на глибину 5...9 см. Допускається відхилення від заданої глибини обробітку ±2 см.

Верхній шар ґрунту після проходу знаряддя повинен бути дрібногрудочкуватим. Поверхня злущеного поля повинна бути однорідною. Бур’яни та їх коренева система на глибині лущення повинні бути повністю підрізані.

При роботі лущильних агрегатів суміжні проходи виконують з перекриттям на 15...20 см. Поворотні смуги оброблюють після закінчення лущення. При лущенні стерні огріхи та пропуски не допускаються.

Борона дискова важка повинна забезпечувати якісну роботу ущільнених ґрунтів різноманітного механічного складу по стерні товстостеблих і тонкостеблих культур, на глибистих ґрунтах після роботи плугів, глибокорозпушувачів та інших знарядь.

Поле після збирання просапних грубостеблих культур та на розробці крупноглибчастої ріллі повинно бути оброблено на глибину до 12 см за один прохід. Максимальна глибина обробки 20 см повинна бути отримана за два проходи агрегату.

Відхилення середньої глибини боронування від заданої допускається не більше ±10%.

3.2. Лущильник дисковий гідрофікований ЛДГ-10А

Лущильник призначений для лущення стерні на глибину 4—10 см, розпушення грунту, розрізування скиб після оранки та ін.

ЛДГ-І0А складається з чотирьох лівих 11 (рис.19,а) і чотирьох правих 8 робочих секцій, лівого 10 і правого 7 брусів секцій, кареток 1 і 5, рами з причіпним пристроєм 3, двох опорних коліс 9, розсувних тяг 2 і 4, гідроциліндрів і маслопроводів.

Ліві та праві робочі секції за будовою однакові. Відрізняються вони тільки тим, в який бік повернута сферична поверхня диска. Робоча секція (рис.19,б) складається з дев’яти сферичних дисків діаметром 450 мм, рамки 14, двох штанг з пружинами 13, осі 15, підшипників 16 та скребків 18. Диск 17 має загострену різальну кромку.

Рис. 19. Лущильник дисковий ЛДГ-10А:

а – загальний вид; б – права робоча секція;

1 – ліва каретка; 2 і 4 – тяги розсувні; 3 – причіпний пристрій; 5 – права каретка; 6 і 12 – опорні колеса кареток; 7 і 10 – правий і левій бруси секцій; 8 – права робоча секція; 9 – опорні колеса рами; 11 – ліва робоча секція; 3 – штанга с пружиною; 14 – рамка; 15 – вісь батареї; 16 – підшипник; 17 – диск; 18 – скребок.

Права крайня робоча секція, яка розміщена по центру лущиль­ника, має подовжену рамку з метою перекриття стику лівих та правих секцій.

Каретки мають самоустановні колеса 6 і 12 і поздовжній брус. Лівий та правий бруси подібні. Кожний з них складається із труби, до якої приварені кронштейни для приєднання секцій.

Розсувні телескопічні тяги 2 і 4 однакові за будовою.

Розсувна тяга складається з нижнього та верхнього кутників, які з’єднані між собою штирем. Розсувні тяги 2 і 4 дають можли­вість встановлювати диски під кутом (кут атаки) 35, З0, 20 і 15°. Якщо кут атаки дисків 35 і 30°, то він працює як лущильник, а при 20 і 15°— як дискова борона.

Механізм гідрокерування служить для переведення робочих секцій лущильника із робочого положення в транспортне та ре­гулювання глибини обробітку ґрунту. Стійкість ходу секцій регулюють пружинами штанг.

 








Дата добавления: 2015-08-04; просмотров: 6957;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.054 сек.