Біохімічна очистка.

 

Проводиться в апаратах, котрі називаються аеротенками (рис. 9.18). Вона полягає в окисленні органічних речовин розчиненим у стоках киснем в присутності ферменту (каталізатора), котрий продукується бактеріями активного мулу. Для забезпечення нормального технологічного режиму в аеротенк подають стоки ре циркулюючий мул, що містить бактерії. Для їх перемішування і насичення отриманої мулової суміші киснем в нижню частину аеротенка через багаточисельні секції подається повітря.

 

Рис. 9.19 Схема регулювання біохімічною очисткою стоків: 1 – аеротенк; 2 – відстійник; 3 – вимірювач концентрації розчинного кисню; 4 – щілинний витратомір.

 

Показником ефективності процесу являється концентрація органічних забруднень на виході із аеротенка, а ціллю управління – підтримання цієї концентрації на значенні, що не перевищує допустиме. На цей параметр впливають: концентрація органічних забруднень в поступаючих стоках, витрата стоків, концентрація бактерій і розчиненого кисню в муловій суміші аеротенка та тривалості перебування стоків у апараті. Концентрація органічних речовин, їх витрата і, отже, час перебування стоків визначаються режимом попередніх технологічних процесів. Як правило вони змінюють в широкому діапазоні. Тому для досягнення цілі управління необхідно регулювати кінцеву концентрацію органічних сполук у стоках шляхом впливу на концентрацію бактерій і розчиненого кисню в муловій суміші. Однак автоматичних вимірювачів вмісту органічних речовин в стічних водах у наш час немає. В зв’язку з цим, процесом управляють по непрямому параметру – кількості органічних речовин у стоках, що поступають на очистку, яка розраховується по витраті стоків і зміні в них концентрації розчиненого кисню. Регулюючий вплив вноситься зміною витрат повітря і мулу, що відводиться з ділянки.

 

 








Дата добавления: 2015-07-30; просмотров: 929;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.