Примітки. 1) Література: Г. Карповъ, Діонисій Балабанъ

 

1) Література: Г. Карповъ, Діонисій Балабанъ. Православное обозрЂніе 1874 кн. І. M. Макарій. Исторія русской церкви т. XII, 1883 ст. 583 дд. В. Ейнгорнъ, Очерки изъ Исторіи Малороссіи въ XVII в. — Сношенія малорусскаго духовенства съ московскимъ правительствомъ въ царствованіе АлексЂя Михайловича, с. 99 дд.

2) В т. IX, с. 1374.

3) Лист його під ч. І в “Письмах Л. Барановича” — без дати, з запросинами самого гетьмана приїхати на собор був висланий, очевидно, перед виїздом духовенства на похорон гетьмана, а не після Чигринської ради, як думає В. О. Ейнгорн, с. 103.

4) Акты Ю.З.Р. IV, с. 7-8, документ без початку, але його можна приблизно виміркувати собі.

5) Акты Ю.З.Р. IV, ч. 6 і 7, лист Виговського, з вирваною датою, видавці позначили його 28 серпнем, але це не можливо, бо про похорон гетьмана говориться як про річ ще не відправлену. Московський переклад досить неясний в процитованім місці, я його старався віддати за контекстом.

6) Акты Ю.З.Р. IV, с. 11.

7) Текст неясний: чи овруцький архимандрит приходив від Л. Барановича (“чернігівського епископа”), чи приходив сам від себе, а від Барановича був інший посланець.

8) Акты Ю.З.Р. XI, с. 802 — 3, 805.

9) Не бачу підстав думати так як В. О. Ейнгорн в своїй книзі Очерки изъ исторіи малороссіи в XVII в. — Сношенія Малорос. духовенства съ московскимъ правительством в царствованіе АлексЂя Михайловича (с. 103), що до вибору на гетьманство Виговського давались обіцянки щодо зверхності патріарха, а після вибору забуто цю обіцянку.

10) Акты Ю.З.Р. IV, с. 46 і 77.

11) На цій підставі В. О. Ейнгорн справедливо відкидав звістку Бутурліна нібито на покровськім соборі були присутні “львовскаго и перемышльскаго епископовъ намЂстники” (Акты IV, с. 46).

12) В друкованім: ноября, але це очевидна помилка.

13) Письма Л. Барановича, ч. 2.

14) Акты Ю.З.Р. IV, с. 77.

15) Його називав Рагозіну як бажаного всьому війську кандидата чигринський козак “Климентьєв” 30 листопада: “Хочеться нам усім на митрополита до Києва Балабана з Луцька, тільки не знати чи він живий чи неживий; мабуть наша старшина буде просити (цієї) милості у вел. государя і свят. Никона патріарха москов. і всієї В., М. і Б. Росії” — Акты IV, с. 67.

16) Акты Ю.З.Р. IV, ч. 53.

17) Квит цей був надрукований в Чернігов. губ. вЂдомостях 1858, ч. 26 — цитує їх Макарій, с. 543.

18) “Тогож року за наказом і згідно й. к. м. отець Балабан уступив з владицтва луцького і поїхав на митрополію до Києва; козаки його з охотою прийнявшн подали її йому по смерті о. Сильвестра Косова, і він там на різдво святе відправляв”.

19) Нового вид. с. 179 — першого ст. 326.

20) Памятники III, ч. 57.

 








Дата добавления: 2015-07-24; просмотров: 493;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.