Фізичні пошкодження

Якщо ваш носій фізично пошкоджений, стався сильний удар жорсткого диска, або він потрапив в сильне магнітне поле, оптичний носій зламаний навпіл або флеш-диск потрапив під трамвай, відновлення даних програмним шляхом і в домашніх умовах неможливо. Вам слід звернутися до фахівців, що професійно займаються відновленням даних. Вони, швидше за все, вирішать проблему, але це вже буде коштувати досить дорого, в залежності від ступеня пошкодження носія.

 

7.3 Відновлення даних з USB-флешки (карти пам’яті)

При випадковому видаленні файлів або форматування, процедура відновлення даних з флешки схожа з відновленням даних на жорсткому диску і найчастіше здійсненна в домашніх умовах за допомогою спеціального програмного забезпечення. У такій ситуації вам слід витягти флеш накопичувач (або карту пам'яті) і викликати майстра, який зробить відновлення файлів з флешки і подальше форматування для забезпечення її подальшої працездатності. Іноді флеш накопичувач може перестати працювати із-за апаратних несправностей: виходу з ладу електроніки або збою в роботі мікропрограм.

Також при тривалій експлуатації, флешка може перестати працювати із-за досягнення максимуму циклів перезапису, так на даному носії вони обмежені. Зазвичай при таких несправностях флеш накопичувач визначається операційною системою некоректно або його не видно взагалі. У цьому випадку відновити дані з флешки і повернути їй працездатність, швидше за все, можливо програмним методом.

Якщо програмне відновлення даних не приносить успіху, слід звернутися до фахівців у галузі відновлення інформації. Вони зроблять випоювання мікросхеми пам'яті і подальше вилучення та відновлення файлів з флешки. Сам носій інформації після такої процедури ремонту вже не підлягає. Те ж вірно і при фізичному пошкодженні флешки, але за умови, що мікросхема пам'яті не була зруйнована, у противному випадку відновлення даних з неї неможливе.

Кількість циклів перезапису на флеш накопичувачі обмежено, тому при записі великої кількості файлів, краще копіювати їх на флешку одним архівом, так само і при видаленні файлів з накопичувача, замість почергового стирання файлів, краще зробити швидке форматування, це дозволить зберегти безліч циклів перезапису й багаторазово продовжити термін служби флешки.

 

8. Роль криптографічних методів і систем криптографічного захисту інформації в сучасному суспільстві

Життєздатність суспільства все більшою мірою визначається рівнем розвитку інформаційного середовища. Інформація відіграє все більш вагому роль у функціонуванні державних і суспільних інститутів, в житті кожної людини. У сучасних умовах сформувався новий вид трудової діяльності, пов'язаний з одержанням, поширенням і зберіганням інформації. Промислове суспільство трансформується в інформаційне.

Інформатизація веде до створення єдиного світового інформаційного простору, до уніфікації інформаційних технологій різних країн.

Нові технології обіцяють грандіозні перспективи. Разом з тим, катастрофічно зростає ціна втрат в разі нештатного функціонування або зниження надійності систем обробки і передачі інформації. Слід визнати, що в даний час все більш зримо проявляється залежність економіки від якості систем захисту інформації, в тому числі, криптографічних.

У сучасних умовах захист інформації стає все більш актуальною і одночасно все більш складною проблемою. Це обумовлено як масовим застосуванням методів автоматизованої обробки даних, так і широким поширенням методів і засобів несанкціонованого доступу до інформації. Тому особливу роль в організації протидії потенційним загрозам займає підхід, при якому засоби захисту інформації використовуються комплексно, кожне у відповідності зі своїм призначенням.

Впровадження та активне використання сучасних інформаційних технологій істотно підвищили вразливість інформації, що циркулює в сучасних інформаційно-телекомунікаційних системах.

Несанкціоноване спотворення, копіювання, знищення інформації в даний час зачіпає не тільки процеси, що відносяться до сфери державного управління, але й інтереси фізичних осіб.

Як наслідок, зростає відповідальність за прийняття точних та відповідальних рішень в ситуації, коли навіть окремі помилки здатні призвести до тяжких наслідків в сфері економіки, фінансів, екології.

З рухом суспільства по шляху технічного прогресу не тільки неухильно зростають обсяги оброблюваної інформації, але і все більше проявляється фактор необхідності своєчасної її обробки.

У сформованих умовах, очевидно, перспективним є впровадження технологій, заснованих на електронний документообіг.

Використання подібних технологій призводить до необхідності використання ЕОМ для вирішення специфічних завдань, таких як забезпечення впевненості в гарантіях відповідальності осіб, які віддають розпорядження, відповідальності виконавців за своєчасне виконання розпоряджень і т.д. Виник ряд нових завдань, що мають практичне значення, наприклад задача прийняття нотаріальних рішень в автоматичному режимі. Для вирішення зазначених завдань, необхідна наявність специфічних алгоритмів.

Виявилося, що принципи побудови відповідних алгоритмів розроблені в криптології, наука, яка вивчає методи побудови і аналізу систем захисту інформації, заснованих на математичних перетвореннях даних з використанням секретних параметрів. Такі системи називаються криптографічними. Застосування криптографічних систем захисту інформації дозволяє забезпечити надійність електронного документообігу.

Криптологія традиційно поділяється на криптографію і криптоаналіз. Методи криптографії орієнтовані на створення систем захисту інформації.

До області криптоаналізу відносяться підходи до здійснення несанкціонованого доступу аналітичним шляхом до інформації, захищеної криптографічними методами.

Криптоаналітик досліджує питання стійкості абстрактних і реальних криптосистем. Обидва напрямки криптології взаємодіють, доповнюючи один одного, що дозволило вирішити ряд зазначених актуальних завдань і впровадити в практику досить ефективні системи криптографічного захисту інформації.

 

8.1 Актуальність проблеми надійності реальних систем КЗІ.

Причини, з яких діючі криптосистеми слід розглядати як потенційно ненадійні, такі.

1. Відсутність повних формальних критеріїв якості криптосистем, а також неможливість на практиці виконання (в повному обсязі) вимог, виходячи з яких розробники обгрунтовували висновок про достатній рівень захисту інформації;

2. При масовому застосуванні криптосистем, проявляються невраховані малоймовірні ситуації, в яких стійкість криптосистеми знижується.

3. Додаткове джерело потенційної ненадійності криптосистем - можливість створювати криптосистеми з свідомо внесеними слабкостями (лазівками).

З цих положень можна зробити висновки про наявність наступних факторів, специфічних для практичної криптології.

1. Нереальність допомоги ззовні для розвитку криптографічного потенціалу держави (розраховувати можна тільки на свої сили).

2. Неминучість прихованого змагання між криптографами і криптоаналітиків, а також в параметрах обчислювальної потужності в глобальному масштабі.

3. Необхідність уніфікації криптосистем зі стандартами, прийнятими в розвинутих країнах (політичний і економічний фактор)

4. Необхідність випереджаючого оволодіння технологіями, які забезпечували б захист інформації на сучасному науково-технічному рівні, в умовах обмеженого доступу до сучасним розробкам та проектам.

Необхідно підкреслити, що забезпечення надійності окремої криптосистеми сприяє стратегія взаємодії користувачів, спрямована на узгоджені дії щодо забезпечення належного рівня криптологічної систем зв'язку.

Важливість зазначеного підходу пояснюється тим, що при експлуатації криптографічних систем захисту інформації, виникають чинники, що стосуються кожного користувача.

Наприклад, очевидно, що комерційні криптосистеми одного і того ж виробника можуть застосовуватися різними абонентами.

Отже, необхідно зберігати в секреті виявлені в ході експлуатації ефективні підходи, а також недоробки, які знижують стійкість діючої криптосистеми, принаймні, поки не завершиться її заміна або модифікація. В даному випадку, найбільш важливо, щоб недоліки системи не були виявлені зловмисником.

Розумною стратегією в подібних випадках є зміна криптосистеми, без розкриття суті виявлених недоробок.

З цієї причини, кожному користувачеві в ході впровадження і експлуатації криптосистеми, слід враховувати необхідність її відповідності сучасним стандартам, незалежно, чи є уніфікація на даний момент дійсно актуальною. Перелік прикладів можна легко продовжити.

 

8.2. Основні терміни і визначення криптології.

Криптографія - дисципліна, що включає принципи, засоби і математичні методи перетворення інформації, з метою приховування сенсу або структури даних, а також для захисту їх від несанкціонованого використання чи підробки. Основним методом криптографії є ​​шифрування.

Шифруванням називається взаємно однозначна перетворення повідомлення, з метою приховування його сенсу від сторонніх. Оригінальний текст повідомлення - відкритий текст. Результат шифрування - шифрований текст (шифртексту). При шифруванні можуть використовуватися секретні параметри - ключі.

Відкритий текст складається з елементів. Елемент - це найменша частина даних, (набір бітів), яка може бути зашифрована. Елементам відкритого тексту відповідають елементи шифртексту.

Для передачі по каналах зв'язку шифртексту об'єднуються разом з додатковими даними (наприклад, адресами кореспондентів) і компонується в послідовність, звану криптограми.

Особа, на адресу якого була спрямована криптограма, виробляє над нею ряд певних операцій, що дозволяє йому відновити відкритий текст повідомлення. Ця процедура називається розшифрування криптограми.

Створення системи секретного зв'язку включає в себе, крім іншого, розробку власне криптосистеми під якою, в широкому сенсі, розуміються документи, пристрої, обладнання та відповідні методи, використання яких (в сукупності), забезпечує засоби зашифрування і розшифрування.

У вузькому значенні під криптосистемою розуміють так звану систему шифрування, в рамках якої розглядають лише методи, що забезпечують засоби зашифрування і розшифрування при обміні інформацією.

Якщо кому-небудь із сторонніх вдається шляхом аналізу криптограми отримати відкритий текст, то говорять, що криптограма була дешифрована (розкрита, вирішена). Зауважимо, що дешифрування криптограми, взагалі кажучи, не обов'язково вимагає знання ключа.

Існують системи, які теоретично можна дешифрувати. Всі інші системи, отже, свідомо володіють слабостями, тому можливість дешифрування або значного ослаблення шифру, взагалі кажучи, ніколи не можна виключати повністю. Справа полягає в тому, наскільки всебічно і ретельно враховані всі особливості роботи криптосистеми, в залежності від умов, в яких вона застосовується.

З іншого боку, при впровадженні засобів шифрування необхідно зберігати баланс між їх вартістю і необхідної стійкістю

 








Дата добавления: 2015-07-24; просмотров: 951;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.009 сек.