Розходження і розриви зчленування таза

Розриви являють собою рідку та тяжку патологію (у 4 %). Частіше зустрічається розходження лонного зчленування таза. Відомо, що при вагітності під впливом естрогенів, прогестерона та релаксину відбувається розтягнення, розрихлення зв'язкового апарата таза, збільшується рухливість його суглобів, що створює умови для більш легкого просунення плода по родовому каналу.

Для діагностики різних відхилень кісткового тазу під час вагітності та в післяпологовий період користуються класифікацією Л.В.Ваніної, згідно якої розрізняють:

1) розширення лонного симфіза та крижово-клубового з'єднання - фізіологічна зміна, яка протікає без жодних клінічних та рентгенологічних симптомів;

2) симфізіо- та сакроілеопатію, надмірну рухливість та розслаблення з'єднань таза. Клінічні симптоми — біль в області симфіза, крижів, ірадіююча в пахвинні ділянки та зовнішні статеві органи, утруднення при ходьбі (качина хода).Симптоми патології проявляються частіше всього в другій половині вагітності (20-30 тиж.), рідше на її початку (12 тиж.). Рентгенологічні зміни відсутні;

3) розриви з’єднань таза – порушення цілісності суглобів, яке пов'язане частіше всього з пологами;

4) сімфізео- та сакроілеїт – зміни, обумовлені запальними процесами в з'єднаннях таза. Розміри симфіза за величиною розходження лобкових кісток (понад фізіологічних 1,5 мм) поділяються на три ступеня: І ступінь – розходження дорівнює 5-9 мм, II ступінь — 10-20 мм, III ступінь — більш 20 мм. Величина розходження вимірюється на рентгенограмі (на рентгенівських знімках всі розміри збільшені на 1 см).

При травмі лобкового симфіза біль з'являється через 12-48 години після пологів при спробі змінити положення в ліжку або встати на ноги. Дуже рідко виникає різкий біль в другий період пологів або одразу ж після оперативного родорозрішення. При пальпації лонного симфіза ззовні та при піхвовому дослідженні відмічається виражена болючість та, окрім того, визначається розходження кісток. Роділля приймає вимушене положення з розвернутими стегнами та ледве зігнутими колінами (симптом М.П.Волковича).

При ушкодженні крижово-клубових з'єднань біль локалізується в поперековій ділянці, в ділянці крижів, іррадіює в нижні кінцівки, утруднене підняття ніг, заявляється качина хода. Жінка скаржиться на розлади дефекації та сечовипускання.

Симфізіо- та сакроілеїти виникають частіше на 3-5-15 добу після пологів, а іноді й пізніше. Роділля скаржиться на біль в ділянці лонного симфізу, порушується хода. При обстеженні відмічається набряк тканин в ділянці лобка, пальпація безболісна. При піднятті однієї або обох ніг в положенні на спині з'являється поширений біль в попереку, стегнах (симптом Гурвича). Часто піднімається температура тіла, з'являється лейкоцитоз, збільшується ШОЕ.

При симфізіо- та сакроілеопатіях рентгенологічно визначається остеопороз лонних кісток, розмитість кісткових країв, деструкція в кістках.








Дата добавления: 2015-07-06; просмотров: 3569;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.