Складені балки на піддатливих зв’язках

Складені балки з брусів чи колод без поздовжніх стиків, які скріплені по висоті дерев'яними вкладишами (рис. 5.5). Вони мають довжину до 6м і застосовуються як однопролітні балки покриттів будинків та в мостах невеликих прольотів.

Складені балки на пластинках, запропоновані В. С. Деревягіним, складаються з двох чи трьох брусів по висоті, з'єднаних пластинками з твердої дубової чи березової деревини, що вставляються в пази в зімкнутих кромках брусів При виготовленні цих балок їм додається невеликий згин, завдяки чому пластинки міцно защімляються в пазах. Пластинки працюють на зріз і зминання поперек волокон.

Рис. 5.5. Складені брущаті балки на податливих з'єднаннях: а-на пластинках; б-на шпонках; в-схема роботи;

1-бруси; 2— пластинки дубові чи березові; 3 — шпонки з деревини брусів; 4 — болти

 

Складені балки на шпонках і колодках складаються з брусів чи колод, з'єднаних по висоті короткими дерев'яними вкладишами з такої ж деревини, що і самі балки . Колодки є більш товстими, чим шпонки, і забезпечують виникнення між елементами балки природно вентиляційних зазорів. Волокна деревини шпонок і колодок мають той же напрямок, що і волокна деревини елементів балки. Шпонки і колодки працюють і розраховуються на сколювання і зминання вздовж волокон. Поперечний розпір у цих балках, що виникає в результаті ексцентриситету сил зсуву сприймається болтами, що працюють і розраховуються на розтягання.

Розрахунок складених балок із брусів і колод проводиться по несучій здатності при згині з урахуванням піддатливості їх з'єднань, у результаті якої їх несуча здатність зменшується в порівнянні з суцільнодерев’яними і клеєдерев’яними балками. Перевірка нормальних напружень в балках при згині проводиться по формулі:

де W =bh2/6 момент опору умовно cуцільного перерізу балки повної висоти;

Kw коефіцієнт піддатливості з'єднань має значення менші одиниці і залежить від числа елементів, що з'єднуються, прольоту балки і приймається згідно будівельних норм. Наприклад, при балці з двох брусів прольотом 6м Kw=0,9.

Розрахунок складених брущатих балок по прогинах розраховується по тій же формулі, що і суцільних елементів, що згинаються. Збільшення їх прогинів у результаті піддатливості з'єднань враховується коефіцієнтом зниження їх жорсткості Кж до моменту інерції перерізу І1, що приймається згідно будівельних норм. Наприклад, для балки з двох брусів прольотом l=6 м - Кж =0,75.








Дата добавления: 2015-07-24; просмотров: 964;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.