Категорії елементів дерев’яних конструкцій

5.2.1Залежно від наслідків, які можуть бути викликані відмовою, розрізняють три категорії відповідальності конструкцій та їх елементів згідно ДБН В.1.2-14.

5.2.2Категорії елементів з цільної і клеєної деревини наведено в табл. 5.1.


Таблиця 5.1 – Категорії елементів з цільної та клеєної деревини

Категорія елементів Найменування елементів та зон їхнього поперечного перерізу
А – конструкції та елементи, відмова яких може призвести до повної непридатності експлуатації будови (споруди) в цілому або значної частини а) Розтягнуті елементи несучих конструкцій: - розтягнуті пояси і опорні розкоси наскрізних конструкцій; - розтягнута зона складених балок на піддатливих в’язях; - розтягнуті пояси комбінованих дерево-фанерних конструкцій двотаврового чи коробчастого перерізу. б) Стиснуті елементи несучих конструкцій: - стиснуті пояси і опорні розкоси наскрізних конструкцій; - стиснуті пояси комбінованих дерево-фанерних конструкцій. в) Елементи з клеєної деревини (балки, верхні пояси наскрізних конструкцій) заввишки більше 50 см: - розтягнута зона не менш ніж 0,15 висоти поперечного перерізу, але не менше двох дошок від нижньої кромки елемента.
Б – конструкції та елементи, відмова яких може призвести до ускладнення нормальної експлуатації будівлі (споруди) в цілому або значної частини а) Стиснуті конструкції (стійки, колони). б) Стиснуті елементи грат наскрізних конструкцій, окрім оговорених вище. в) Розтягнуті елементи грат наскрізних конструкцій, окрім оговорених вище. г) Елементи з клеєної деревини, що працюють на стиск зі згином (верхні пояси наскрізних конструкцій) заввишки більше 50 см: - стиснута не менше ніж 0,15 висоти від верхньої кромки та розтягнута зона в межах від 0,15 до 0,3 висоти поперечного перерізу, але не менше 2 дошок. д) Елементи з клеєної деревини, що працюють на стиск зі згином (верхні пояси наскрізних конструкцій) заввишки до 50 см: - крайові зони не менше 0,15 висоти поперечного перерізу, але не менше 2 дошок.
В – конструкції, відмова яких не призводить до порушення функціону-вання інших конструкцій або їх елементів а) Середня по висоті поперечного перерізу зона елементів, що працюють на стиск зі згином. б) Настили, обрешітка під покрівлю і невідповідальні елементи конструкцій, пошкодження яких не порушує цільності несучих конструкцій

5.2.3Категорії елементів конструкцій і класи міцності деревини обов’язково вказуються на робочих кресленнях.








Дата добавления: 2015-07-22; просмотров: 683;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.