Принципи оцінки ефективності проектних рішень

У реальних умовах інвестування при розрахунку прибутковості вкладеного капіталу треба ураховувати усі чинники, що впливають чи можуть впливати на ефективність реалізації проекту. Одним з важливих чинників впливу є податки. Існує кілька можливих проявів впливу податків на інвестиційні рішення:

– доходи (або зниження витрат) від капітальних вкладень збільшують прибуток;

– витрати (або зниження доходів) при здійсненні капітальних вкладень зменшують прибуток;

– наявність прибутку або збитків від продажу основних засобів;

– амортизація або списання основних засобів, зайнятих у реалізації інвестиційного проекту;

– наявність спеціальних податкових пільг, спрямованих на стимуляцію інвестицій.

Найчастіше зустрічаються перші два прояви податкового ефекту. Інвестиційні доходи не можна оцінювати тільки до оподаткування. Доходи, які змінюють звітний прибуток, можуть також змінювати і суму податків. Крім того треба визначити, як податкові потоки розподіляються у часі. Більшість фірм сплачують податки через один рік після закінчення звітного фінансового року. Таким чином, витрати або доходи, які виникають зараз підлягають оподаткуванню не раніше, ніж через рік після закінчення поточного фінансового року. Грошові надходження від інвестицій можуть виникати в різний час протягом року, але, як правило, роблять допущення, що всі грошові надходження припадають на кінець року. На практиці, розподіл грошових потоків у часі при аналізі капіталовкладень здійснюється приблизно. Коли грошові надходження виникають рідко, то подібні спрощення проблем не викликають.

Розглянемо детальніше вплив податків за умов наявності прибутків та збитків від продажу майна. Якщо інвестиційний проект включає в себе продаж будь-якого майна, яке належить підприємству, то може проявитися ще один податковий ефект. У випадку, коли ціна продажу відрізняється від балансової вартості активів, то виникають прибутки або збитки від реалізації основних засобів. Доходи від продажу майна збільшують прибуток, що означає збільшення суми сплачених податків. Навпаки збитки зменшують прибуток і зменшують податки. Такі зміни в пільгових зобов’язаннях відомі як балансові нарахування (коли пільгові зобов’язання збільшуються) і балансові знижки (коли витрати від продажу активів зменшують податки).

Існує ще, як відзначалося раніше,податковий ефект пов’язаний з амортизацією основних засобів. Хоча капітальні вкладення здійснюються на початковому етапі інвестицій, передбачається розподіл цих первісних витрат протягом усього строку експлуатації нових засобів шляхом нарахування амортизації. Отримання прибутку від інвестування відбувається протягом багатьох років. Розмір зносу співвідноситься з цим прибутком шляхом розподілу суми зносу по роках протягом строку здійснення проекту. Так як основні засоби амортизуються протягом всього життя, амортизація кожен рік відображається у графі витрат у звіті про прибутки і збитки, таким чином зменшуючи прибуток. А скорочення прибутку, хоча і є поганим фактором в бухгалтерському обліку, для грошових потоків – це плюс, який веде до зменшення податків.

Таким чином, податки впливають на проекти, змінюючи їх грошові потоки. Це відбувається тому, що реальні грошові надходження пов’язані зі здійсненням проекту (тобто, доходи і витрати), амортизація основних фондів, зайнятих у проекті, впливають на звітний прибуток і тому змінюють базу оподаткування.

 








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 652;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.