Антибіотики для сільського господарства

Антибіотики застосовують у декількох цілях: для боротьби із хворобами тварин; для боротьби із хворобами рослин; як стимулятори росту тварин; при консервуванні продуктів; у наукових дослідженнях (в області біохімії, молекулярної біології, генетики, онкології).

Сучасне визначення терміна "антибіотик" належить М.М. Шемякіну й А.С. Хохлову (1961), які запропонували вважати антибіотичними речовинами всі продукти обміну будь-яких організмів, здатних вибірково вбивати або придушувати ріст і розвиток мікроорганізмів.

Повна хімічна структура встановлена тільки для третини антибіотиків, а отримувати хімічним шляхом можливо лише половину з них. Синтез мікроорганізмами антибіотиків – одна з форм прояву антагонізму, пов'язаний з певним характером обміну речовин, які виникли й закріплялися у ході еволюції. Впливаючи на сторонню мікробну клітину, антибіотик викликає порушення в її розвитку. Деякі антибіотики здатні придушувати синтез оболонки бактеріальної клітини в період розмноження, інші змінюють проникність цитоплазматичної мембрани, деякі гальмують реакції обміну речовин.

Механізм дії антибіотиків виявлений не повністю.

Протягом багатьох років антибіотики використовують як стимулятори росту сільськогосподарських тварин і птахів, як засоби боротьби із захворюваннями рослин і сторонньою мікрофлорою в ряді бродильних виробництв, як консерванти харчових продуктів. Механізм стимулюючої дії антибіотиків також не до кінця з'ясований. Припускають, що стимулюючий ефект низьких концентрацій антибіотиків на організм тварини пов'язаний із двома факторами: вплив на мікрофлору кишечнику; безпосередній вплив на організм тварини.

У першому випадку антибіотики знижують число шкідливих і збільшують кількість корисних для організму мікроорганізмів. У другому випадку – знижують рН вмісту кишечника, зменшують поверхневий натяг клітин організму, що сприяє прискоренню їхнього розподілу. Крім того, антибіотики збільшують кількість ростових гормонів, пристосовність організму до несприятливих умов і т.д. Кормові антибіотики застосовують у вигляді неочищених препаратів, що представляють собою висушену масу продуцента, який містить окрім антибіотика амінокислоти, ферменти, вітаміни групи В й інші біологічно активні речовини.

Всі промислові кормові антибіотики:

– не використовуються в терапевтичних цілях і не викликають перехресної резистентності бактерій до антибіотиків, які застосовуються у медицині;

– практично не всмоктуються в кров із травного тракту;

– не змінюють своєї структури в організмі;

– не володіють антигенною природою, що сприяє виникненню алергії.

У наш час випускаються кілька видів кормових антибіотиків: препарати на основі хлортетрацикліну (біовіт, кормовий біоміцин), бацитрацин, гризин, гігроміцин Б й ін. Із цих препаратів тільки бацитрацин являє собою висушену культуральну рідину, отриману в результаті глибинного вирощування Bacilus licheniformis. Інші антибіотики є продуктами життєдіяльності різних видів Actinomyces.

Антибіотики використовують й як засіб боротьби з різними фітопатогенами. Вплив антибіотика зводиться до уповільнення росту й загибелі фітопатогенних мікроорганізмів, які містяться у насінні і вегетативних органах рослин. До таких антибіотиків відносяться фітобактеріоміцин, трихотецин, поліміцин.

Застосування антибіотиків у харчовій промисловості дозволяє знизити тривалість термообробки продуктів харчування при їхньому консервуванні. Використовувані антибіотики впливають на клостридіальні й термофільні бактерії, стійкі до нагрівання. Найбільш ефективним визнаний нізин, який практично не токсичний для людини й дозволяє вдвічі знизити час термообробки.









Дата добавления: 2015-07-14; просмотров: 1297;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.