Теорії впливу технології на міжнародну торгівлю

У більшості випадків технологія виступає одним з розвинених факторів виробництва, які мають більшу здатність до міжнародної мобільності в порівнянні з основними. В основі розвитку технології лежить технічний прогрес.

Серед численних теорій впливу технології на міжнародну торгівлю виділяються:

· модель технічного прогресу;

· модель технологічного розриву;

· модель життєвого циклу товару в міжнародній торгівлі.

Модель технічного прогресу (Джон Хікс, 1904-1989 р.): технічний прогрес ділиться на нейтральний, працезберігаючий і капіталозберігаючий. При нейтральному кількість праці і капіталу розраховуючи на виробництво одиниці товару скорочується однаково. При працезберігаючому технічному прогресі капітал заміщає праця. Капіталозберігаючий прогрес підвищує продуктивність праці.

Практично всі теорії, що розглядають технологію як фактор виробництва, пояснюють за допомогою розходжень у забезпеченості технологією міжнародну торгівлю товарами, зробленими на її основі. Багато теорій пояснюють, як зміна технології впливає на міжнародну торгівлю. Одна з них – модель технологічного розриву (Майкл Познер, 1961 р.). Відповідно до цієї моделі розробка нової технології дає країнам тимчасову монополію у виробництві та експорті заснованого на ній товару.

Модель життєвого циклу товару в міжнародній торгівлі виходить із того, що деякі країни спеціалізуються на виробництві та експорті технологічно нових товарів, а інші – на виробництві вже відомих товарів. Відповідно до теорії товар проходить п'ять стадій життя в міжнародній торгівлі:

стадія 1 – стадія нового продукту;

стадія 2 – стадія росту продукту;

стадія 3 – стадія зрілості товару;

стадія 4 – стадія падіння виробництва товару;

стадія 5 – стадія припинення внутрішнього виробництва товару.

 








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 756;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.