Алюмінисті породи

Алюмінисті, залізисті і марганцеві породи відносяться до осадочних формувань хемогенного походження.

Алюмінисті (глиноземисті породи представляють собою скупчення алюмінійвміщаючих мінералів з високим вмістом глинозему (Al2O3). Головними мінералами цих порід є: діаспор (HAlO2), бьоміт (AlO(OH)) і гідраргіліт – Al(OH)3. крім того, до складу алюмінистих порід часто входять і інші мінерали з високим вмістом алюмінію – каолініт, шамозит та інші. Алюмінисті мінерали зустрічаються часто в асоціації з мінералами заліза, які також є породоутворюючими в цих породах. Це такі мінерали, як гетит, гідрогетит, гематит, які поряд з алюмінистими мінералами знаходяться в тонкодисперсному стані і визначення їх потребує спеціальних лабораторних досліджень.

У вигляді домішок до складу алюмінистих порід входять кварц, польові шпати, слюди, кальцит, доломіт та інші мінерали.

Основними алюмінистими породами осадочного генезису є боксити і латерити.

Боксити – породи червоно-бурого, коричнево-червоного кольору з відтінками рожевого, жовтого і навіть чорного кольору. Структура порід різноманітна: бобовидна, оолітова, пелітоморфна, конгломератоподібна. Текстури – масивні, шаруваті.

Латерити – це породи, які утворилися в алювіальних корах вивітрювання алюмосилікатних порід в умовах жаркого і вологого клімату (тропіки і субтропіки), в кислому середовищі. В перекладі з індійської мови латерити – сира цегла. Завдяки надмірній вологості у корах вивітрювання, легко рухомі сполуки (карбонати, сульфати) виносяться і залишаються більш важкі сполуки алюмінію.

Латерити не завжди можна відрізнити від бокситів. Вони не такі міцні, з більшим вмістом глинистих мінералів, більш легкі, у них відсутні карбонатні мінерали. Латерити характерні для кайнозойських і сучасних відкладів, тоді як боксити відомі з протерозою.

Умови формування бокситів вивчені недостатньо. Виділяють дві точки зору щодо формування бокситів. По-перше боксити могли утворитися на древніх (палеозойських і давніших) корах вивітрювання в результаті розмиву і перевідкладення латеритної кори вивітрювання на материках і в морських басейнах. Можливе їх формування також в озерах і прибережно-морській зоні внаслідок коагуляції та обсідання гелей глинозему, принесеного з суші, не виключені і другі гіпотези.

Алюмінисті породи залягають пластами протяжністю до декількох кілометрів, товщиною 5-10 м, дуже рідко до 30 м.

Практичне значення. Боксити – основна руда на алюміній. В промисловості використовують алюмінисті породи, вміст глинозему в яких не менше 28%.

Боксити і латерити використовують також для виготовлення вогнетривкої цегли, абразивів, деяких видів цементу і як хімічну сировину. Родовища алюмінистих порід відомі на Україні (Велико-Польське в Миколаївській області), на Уралі, Казахстані та в інших країнах.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 1035;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.