Модель Р.Аткінсона і Р.Шифріна

У когнітивній теорії пам'яті центральне місце займає проблема знань – способів засвоєння, видозміни, використання, тобто способів їх переробки в людському організмі.

Суть інформаційного підходу в психології викладена в таких положеннях:

1) про поетапну переробку інформації;

2) обмежену ємність відповідних систем;

3) безперервність процесів переробки інформації.

Аналіз перетворення інформації починається з моменту надходження стимулу в ту чи іншу сенсорну систему. На основі часового критерію проміжок між стимулом і реакцією розбивається на короткі інтервали, кожен з яких відповідає певній групі проміжних подій, певному етапу (чи рівню) переробки інформації. Етапи виділяються як за часом переробки, так і за формою подання інформації та її обсягом. На кожному етапі інформація піддається обробці під впливом різних регуляторних процесів, наприклад процесів розпізнавання образів, уваги й повторення.

Пояснення людської пам'яті терміном “шухляди в голові” уже досить поширилося, коли Р.Аткінсон і Р.Шифрін [14; 156-160] подали свою модель, розроблену в рамках уявлень про пам'ять, яка має фіксовану структуру й мінливі процеси керування (рис.3).

 

20

Довгочасне сховище           Банк пам’яті, яка не піддається затуханню

 

21

Генератор відповіді

 







Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 667;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.