Тон, контраст. Гістограма.

Гістограма - це графічне відображення розподілу півтонів у фотографії. По горизонталі йде шкала яскравості, а по вертикалі - відносна кількість пікселів з даною яскравістю.

Гістограма читається зліва на право, від чорного до білого.

У наступному прикладі видно як по гістограмі побачити недо- і пересвіти.

 


Гісторграмма допомагає і при обробці у фотошопі в режимі Levels. Подивіться як після збільшення контрасту виглядає гістограма на фото.

Зліва оригінал фотографії, праворуч результат після невеликого збільшення контрасту. Як бачите робота контрасту розтягує гістограму, додаючи темних і світлих областей.

 

Навіщо потрібна Гістограма?

Всі сучасні камери оснащені досить великими і якісними дисплеями. Навіщо ж тоді потрібна гістограма?

Дисплеї мають свій рівень яскравості, сприйняття якої залежить так само від навколишнього світла. Якщо дивитися на дисплей вночі картинка буде здаватися дуже яскравою, а вдень навпаки - дуже бляклої. За рахунок того, що гістограма показує зображення у вигляді графіка, вона незалежна від будь-яких умов перегляду.

Якість дисплеїв у камерах дійсно висока, але не настільки щоб відобразити різницю між майже білим і абсолютно білим, як і різницю між майже чорним і абсолютно чорним.

Рівні в Photoshop

Рівні - це інструмент, який Photoshop та інші програми редагування зображень надають для зсуву або розтягування рівнів яскравості в гістограмі зображення. Рівні дають можливість скорегувати яскравість, контраст і діапазон кольору, задаючи положення абсолютно чорного, абсолютно білого і півтонів на гістограмі.

 

Корекція рівнів за допомогою піпеток

Рівні гістограми можуть бути також скориговані за допомогою піпеток.

Біла піпетка міняє колір на абсолютно білий, сіра піпетка визначає сірі тони, а чорна – відповідно темні частини зображення.

Мінімізуйте використання рівнів, оскільки будь-яке розтягування гістограми збільшує ймовірність постерізації .

Команди корекції в Photoshop (Adjustments)

Основні команди для корекції в Photoshop наступні:

  • Image> Adjustments> Levels ... (Ctrl + L). З її допомогою можна висвітлити / утемніть зображення, зробити зображення більш-менш контрастним (також може коригувати кожен канал у зображенні окремо). Є також більш примітивна команда для тих же цілей - Image> Adjustments> Brightness / Contrast ..., яку краще не застосовувати ніколи. Є й більш складна функція Image> Adjustments> Curves ... (Ctrl + M). Можна сказати, що Levels виконує тільки лінійну корекцію, тоді як Curves здатна виконувати нелінійну (наприклад, експоненціально розтягнути в зображенні світлі тони і стиснути темні).
  • Image> Adjustments> Hue / Saturation ... (Ctrl + U). За допомогою цієї команди можна змінити тон зображення, його насиченість, і яскравість. Можна також забарвити зображення в один колір. Можна також змінити все це тільки для обраних кольорів у зображенні (наприклад, перефарбувати всі червоні кольори в зелені або знизити насиченість синіх кольорів)
  • Image> Adjustments> Color Balance ... (Ctrl + B). Дозволяє змінити колірний баланс зображення (наприклад, зробити його більш корисним). Для тих же цілей є більш зручна команда Image> Adjustments> Variations ...
  • Image> Adjustments> Invert (Ctrl + I) - інверсія кольору і яскравості.

Будь-яка з цих команд, природно, застосовується тільки до виділеної області зображення (якщо така є). Будь-яка з цих команд застосовується тільки до одного шару (поточному). Для корекції декількох шарів використовуються коригувальні шари (Adjustment Layers).









Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 876;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.