Поняття і види судових актів господарських судів.

Тема 13. Рішення, ухвала, постанова господарського суду

План.

1. Поняття і види судових актів господарських судів.

2. Зміст ухвали. Види ухвали.

3. Зміст і сутність рішення.

4. Роз’яснення та виправлення рішення й ухвали.

5. Постанова: види і зміст.

 

 

Поняття і види судових актів господарських судів.

 

Правосуддя у господарських справах здійснюється шляхом розгляду та вирішення їх у судовому порядку. Розгляд і вирішення справи передбачає встановлення обставин справи, юридичних фактів, що обґрунтовують вимоги та заперечення сторін, фактів, які мають значення для вирішення справи, а також низку процесуальних дій із застосування норм матеріального та процесуального права.

Діяльність суду з вирішення цих питань має владний характер, що дістає вияв у формі судових рішень, які мають чітко встановлену процесуальну форму, обов'язкові для виконання та забезпечені державним примусом. ГПК України передбачено, що судові рішення можуть викладатися у формах рішень, ухвал а у справах про банкрутство — постанови про визнання боржника банкрутом та ухвал. Постанови також вино­сяться апеляційною і касаційною інстанціями за підсумками перегляду винесених судом попередніх інстанцій рішень, ухвал і постанов.

Рішення суду - це акт правосуддя, ухвалений іменем України, яким вирішується розгляд справи по суті та закінчується судовий розгляд. Цим актом остаточно вирішується питання захисту прав, свобод чи інтересів фізичних, юридичних осіб або держави.

Правове значення рішення суду полягає у тому, що з його прийняттям вирішується матеріально-правовий спір, відносини між сторонами набувають ознак визначеності та усталеності, що сприяє нормальному виконанню сторонами обов'язків і здійсненню суб'єктивних прав.

Якщо господарський спір не вирішується по суті (відкла­дення розгляду справи, зупинення, припинення провадження у справі, залишення позову без розгляду тощо), господарський суд виносить ухвалу.

Правовий режим судових актів у господарському процесі – це сукупність встановлених господарським процесуальним законом ознак (елементів), що характеризують судовий акт як акт правосуддя у господарських правовідносинах.

Судові рішення уособлюють цивілізоване суспільство. За допомогою судових рішень розкривається зміст особистих свобод, встановлюється законність статків фізичних та юридичних осіб, вершиться правосуддя над злочинцями. Судові рішення є неспростовним доказом сили соціального договору, за яким громадяни поступаються державі певними правами та обов’язками в обмін на порядок, спокій та цивілізоване суспільство.

Певно, найважливіша мета написання судового рішення полягає у тому, щоб надати сторонам письмовий виклад рішення суду.

Якщо рішенням визначено одній стороні сплатити на користь іншої певну суму чи передати майно від однієї особи до іншої, то в ньому мають бути чітко і недвозначно наведені ці деталі.

Ще одна мета написання судового рішення — поінформування громадськості про рішення суду. Рішення не лише демонструє громадськості результати конкретної справи як новину, а й сприяє обізнаності громадян про позицію закону щодо певного питання. Якщо справа має суттєве значення, засоби масової інформації цілком можуть зацікавитися нею і розповісти про неї широкому загалу в публікаціях, по радіо, телебаченню, а з недавнього часу і в мережі Інтернет.

З цієї причини судові рішення повинні завжди писатися якомога простішою, зрозумілішою мовою, особливо тому, що нині судові рішення набагато доступніші для громадян, ніж колись.

Господарський суд після розгляду справи має винести законне , повне та обґрунтоване рішення або опосередкувати відповідну стадію ухвалою.

Відповідно до ч.1 ст. 82 ГПК України при вирішенні господарського спору по суті (задоволення позову, відмова в позові повністю або частково) господарський суд приймає рішення. В інших випадках господарський суд виносить ухвалу.

На підставі ст. 124 Конституції України та ч. 1 ст. 84 ГПК України, судові рішення ухвалюються іменем України і є обов’язковими на всій її території.

 








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 4119;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.