Запис даних

Наступна програма демонструє запис символа цілого числа, числа типу double та двох об’єктів типу string в дисковий файл. Вивід на екран не передбачений. далі приведено лістінг програми 26.2

#include<fstream>

#include<iostream>

#include<string>

#include<conio>

using namespace std;

int main()

{

char ch='x';

int j=77;

double d=6.02;

string str1="Kafka ";

string str2="Proust ";

ofstream outfile("fdata.txt"); //створити обєкт

outfile << ch

<< ' '

<< j

<< ' '

<< d

<< ' '

<< str1

<< ' '

<< str2;

cout <<"File zapysanyj\n";

getch();

return 0;

}

 

Програма 26.2

Тут ми визначили об’єкт outfile в якості компоненту класу ofstream. В той же час ми ініціалізували його файлом fdata.txt. Ініціалізація резервує для дискового файлу з даним іменем різні ресурси і одержує доступ (чи відкриває файл) до нього. Якщо файл не існує, він створюється. Якщо ж файл вже існував, то він переписується: нові дані в ньому заміняють старі. Об’єкт outfile веде себе подібно до cout з попередніх програм, тому можна використовувати операцію вставки (<<) для виведення змінних будь-якого стандартного типу в файл. Все це працює тому, що оператор вставки перезавантажений в класі ostream, який є батьківським для ofstream.

Коли програма завершується, об’єкт outfile викликає свій деструктор, який закриває файл, так що нам не доведеться це робити явно.

Є кілька потенційних проблем з форматованим виводом у дискові файли. По-перше, потрібно розділити числа (77 та 6,02, наприклад) нечисловими символами. оскільки вони зберігаються у вигляді послідовності символів, а не у вигляді полів фіксованої довжини, це єдиний шанс довідатися при видобуванні, де закінчується одне і починається інше число. По-друге, між рядками повинні бути розділювачі – з тих же причин. Це означає, що всередині рядка не може бути пропусків. В цьому прикладі для розділювання даних ми використали пропуск в обох випадках.

Подивитися на результати роботи програми можна відкривши файл fdata.txt за допомогою будь-якого текстового редактора, наприклад, WORDPAD.

 

 








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 509;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.