Брасиностероїди

Крім п'яти класичних фітогормонів (ауксини, цитокініни, гібереліни, АБК і етилен) у 1979 році було знайдено і виділено у чистому вигляді з пилку ріпака Brassica napus L новий тип фіторегуляторів, які описані в літературі під назвою брасиностероїди. На сьогодні відомо 12 представників брасиностероїдів, які мають стероїдну природу і відрізняються своїми радикалами (Хрипач В.А. та ш., 1995).

Основна властивість брасиностероїдів - дуже висока фізіологічна активність. Якщо класичні фітогормони діють у концентраціях 10-6 – 10-5 моля, то брасиностероїди - в дозах 10-8-10-11моля, Після обробки брасиносте-роїдами виявлена сильнодіюча стимуляція росту зернобобових, овочевих. плодових культур. Японські вчені У.Такематцу, А.Такеучі (1989) при обробці пшениці у фазі цвітіння водним розчином одного з брасиностероїдів одер­жали збільшеення маси колоса і кількості зерна у колосі на 20-30%.

Встановлено, що брасиностероїди сприяють збільшенню розмірів бульб картоплі. Вивчається їх дія на тварин і людину (з хімічної точки зору вони споріднені з гормонами линьки комах - екдистероїдів). Сучасні
експериментальні дослідження свідчать про перспективність використання брасиностероїдів у сільському господарстві (у них невелика токсичність та дуже низькі норми витрат).

Структуреі формули деяких брасиностероїдів:

Брасинолід R1= СН3, R2 = Н
Норбрасинолід R1 = R 2 = Н
Епібрасинолід R1= Н, R2 = СН3
Гомобрасинолід R1= С2Н5, R 2 = Н
; Доліхолід R1" R 2 = СН3

Гомодоліхолід R1- R 2 = СНСН3

 

 








Дата добавления: 2015-07-14; просмотров: 1218;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.