Об’єктна модель JavaScript

JavaScript відноситься до об’єктно - орієнтованих мов програмування. Об’єкт – це цілісна конструкція, що має властивості, які є змінними JavaScript та методи їх обробки. Властивості можуть бути іншими об’єктами. Функції, пов’язанні з об’єктом називаються методами об’єкта. Для звернення до властивостей об’єкту використовується наступний синтаксис:

objectName.propertyName Ім’я об’єкту, імена властивостей та методів чуттєві до регістру. Для визначення властивостей їм необхідно присвоїти значення. Наприклад, якщо існує об’єкт з іменем myCar, то для визначення властивості model необхідно: myCar.model = "Таврія" Для визначення методів необхідно спочатку визначити звичайну функцій, а після цього, необхідно зв’язати цю функцію з існуючим об’єктом: object.methodname = function_name де object - існуючий об’єкт, methodname – ім’я, що призначається методу, function_name - ім’я функції. Виклик методу в контексті об’єкту реалізується так: object.methodname (params);

Для створення екземпляру об’єкта необхідно:

- Написати функції, які будуть використані в якості методів об’єкту.

- За допомогою звичайної функції визначити об’єкт.

- За допомогою оператора new створити екземпляр об’єкту.

Наприклад необхідно створити об’єкт з іменем car та властивостями model та color та методом go. Для цього необхідно написати функцію when, яка буде використана для визначення методу go:

function when() {

//код функції

}

Після цього необхідно написати функцію для визначення об’єкта:

function car( model, color) { this.model = model; this.color = color; this.go =when;}

Відзначимо, що оператор thisвикористовується для того, щоб присвоїти значення властивостям об’єкту, базуючись на параметрах, що передаються функції.

Створення об’єкту з іменем mycar можливо реалізувати так:

mycar = new car("Таврія", "Зелений")

В JavaScript всі елементи (теги) на HTML-сторінці вистроєні в ієрархічну структуру. Причому кожен елемент представлений в вигляді об’єкту, з визначеними властивостями та методами. Керування об’єктами на HTML-сторінці можливо багато в чому за рахунок того, що JavaScript дозволяє одержати доступ до цих властивостей та методів. При реалізації доступу необхідно враховувати ієрархію об’єктів на HTML-сторінці. Відзначимо, що загальним об’єктом контейнером є об’єкт window, який відповідає вікну браузера. В свою чергу цей об’єкт містить деякі елементи оформлення, наприклад рядок стану. Завантаженій в вікно браузера HTML-сторінці відповідає об’єкт document. Всі без виключення елементи HTML-сторінки є властивостями об’єкту document. Прикладами об’єктів HTML є таблиця, гіперпосилання або форма. Для доступу до методів/властивостей елементів на HTML-сторінці використовується наступний синтаксис:

document.ім’я_об’єкту.ім’я_методу()

 









Дата добавления: 2015-08-21; просмотров: 788;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.