Оператори вибору

Оператори вибору відносяться до операторів управління призначенням яких є зміна напрямку виконання програми. Крім операторів вибору до операторів управління відносяться: оператори циклу та оператори маніпулювання з об’єктами.

Оператори вибору призначені для виконання деяких блоків операторів в залежності від істинності деякого логічного виразу. До операторів вибору відносяться - оператор умови if...else та перемикач switch.

Синтаксис оператора умови такий:

if (умова) {

група операторів 1

. . . . . . . . .

}

[else] {

група операторів 2

. . . . . . . . .

}

Перша група операторів виконується при умові істинності виразу умова. Необов’язковий блок else визначає другу групу операторів, яка буде виконуватись в випадку хибності умови, заданої в блоці if. В середині групи операторів, що виконується можуть бути використані будь-які інші оператори, в тому числі і інші оператори умови. Це дозволяє створювати групу вкладених операторів умови if та реалізовувати складні алгоритми перевірки. Однак, якщо кількість вкладених операторів if більша ніж три, то програма стає складною для розуміння. В такому випадку доцільно використовувати оператор switch. В цьому операторі обчислюється деякий вираз та порівнюється з значенням, заданим в блоках case. Синтаксис оператора switch такий:

switch (вираз) {

case значення1:

[оператори1]

break;

case значення2:

[оператори2]

break;

...

default:

[оператори]

}

Якщо значення виразу в блоці switch дорівнює значення1, то виконується група операторів оператори1, якщо дорівнює значення2, то виконується група операторів оператори2 і так далі. Якщо значення виразу не дорівнює ні одному із значень, що задані в блоках case, то обчислюється група операторів блоку default, якщо це блок заданий, інакше виконується вихід із оператору switch. Необов’язковий оператор break, який можливо задавати в кожному із блоків case, виконує безумовний вихід із оператору switch. Якщо він не заданий, то продовжується виконання операторів в наступних блоках case до першого оператору break або до кінця оператору switch.








Дата добавления: 2015-08-21; просмотров: 826;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.