Визначення щільнісних властивостей зразків

Найбільш точно щільнісні характеристики зразків визначаються лабораторними методами. При цьому, як правило, застосовується метод гідростатичного зважування. Для визначення тієї густини породи (sО), яку вона мала в природному заляганні, зважуванню піддають свіжо запарафінований зразок. При зважуванні послідовно одержують: масу зразка без парафінової оболонки m1, масу зразка після парафування m2; масу зразка, зануреного у рідину, m0. Густину зразка обчислюють за формулою:

де sР - густина рідини, sп - густина парафіну. Похибка визначення густини залежить від маси зразка, густини зразка, робочої рідини і парафіну, а також від точності зважування. При дослідженні кристалічних порід похибка, як правило, не повинна перевищувати 1 кг/м3. Якщо порода є практично непроникною для води, то обходяться без парафування. Для одержання густини водонасиченого зразка sв його попередньо насичують водою, а густину газонасиченої породи sг вимірюють після просушування в лабораторній печі. Критерієм водонасиченості зразка (як і видалення вологи зі зразка) є стабілізація його маси. В усьому іншому техніка виміру параметрів sв, sг нічим не відрізняється від визначення s. У випадку присутності у складі породи добре розчинних мінералів в якості робочої рідини слід використовувати неелектролітичні рідини, наприклад, гас. При визначенні густини порід, для яких характерна усадка (глини, крейда, деякі мергелі), вводять поправки за усадку. Для зразків масою менше 200 г слід застосовувати терези 2-го класу точності.

Якщо парафування не провадилося або масою парафіну можна зневажити, а також за умови невисокої точності вимірювань (зважування у воді, густину якої умовно беруть рівною 1000 кг/м3), використовується спрощений вираз обрахунку густини:

Похибка визначення густини залежить від маси зразка, густини зразка і робочої рідини та точності зважування. Густину сипучої неущільненої породи (піску, грунту і т.п.) одержують пікнометричним методом, тобто зважуванням визначеного об’єму зразка:

,

де m - маса пікнометра із породою; mп - власна маса пікнометра; V – об’єм породи. Вимірювати густину порід денситометрами в загальному випадку не рекомендується у зв’язку з низькою точністю вимірювань і внесенням систематичних похибок.

Для визначення мінеральної густини породу дроблять до часток, що проходять через сито з отвором 0,25 мм2. Об’єм скелету знаходять шляхом зважування тарованого пікнометра з рідиною і порошком породи, при цьому робочу рідину (гас, спирт, вода) і порошок породи попередньо вакуумують для видалення повітря:

,

де m0 - маса пікнометра, m1 - маса пікнометра з пробою, m2 - маса пікнометра з пробою доповненого рідиною, m3 - маса пікнометра, наповненого рідиною. Похибка визначення мінеральної густини не повинна перевищувати 10 кг/м3.

Густину природних вод і нафт звичайно вимірюють пікнометричним методом або з застосуванням ареометрів.

Основними способами оцінки густини порід у природному заляганні є: гравіметричні виміри в свердловинах; гамма-гамма метод у в свердловинах і в поверхневих горизонтах земної кори (коефіцієнт поглинання гірською породою гамма-променів пропорційний до густини); метод Неттльтона (за регіональним гравітаційним фоном).

Кристалохімічна щільність і структурна рихлість порід розраховуються за мінеральним складом:

h = å(Сj×hj)
w = å(Сj×wj)
де hj = А*(sj×Oj)/Mj, а wj = vj/(nj×zj),

де Сj, hj , wj, sj – дольовий вміст (å(Сj)=1), кристалохімічна щільність, структурна рихлість і об'ємна густина j-го мінералу породи; Mj, Oj, nj - молекулярна маса, кількість атомів кисню і число структурних одиниць у формулі j-го мінералу породи; zj і vj - кратність і об’єм комірки мінералу; А - число Авагадро. Зведення даних про величини кристалохімічної щільності та структурної рихлості в деяких мінералах наведені в таблиці 8.2.

 








Дата добавления: 2015-06-27; просмотров: 783;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.