СЕЙСМІЧНА РОЗВІДКА

 

 

Сейсмічна розвідка – це комплекс методів дослідження геологічної будови земної кори, які засновані на вивченні розповсюдження пружних хвиль, що збуджуються штучно (вибухами, ударами) чи землетрусом. Пружні хвилі, які виникають в результаті вибуху чи удару, розповсюджуються в гірських породах із різними швидкостями. На границі, яка розділяє гірські породи різного складу, пружні хвилі відбиваються, заломлюються і частково повертаються до поверхні Землі. Вивчаючи час і швидкості розповсюдження хвиль, їх амплітуду, форму сигналу і характер коливання ґрунту, на якому встановлені приймачі коливань (сейсмоприймачі), можна визначити глибину залягання і форму границь в середовищі, кут їх падіння, напрямок простягання і ряд інших характеристик геологічного середовища.

Сейсморозвідка є найбільш точним методом визначення глибин до досліджуваних горизонтів. Сейсмічні методи знайшли широке застосування при пошуках і розвідці нафтогазоносних структур, розв’язанні задач структурної геології, прогнозуванні геологічного розрізу, при інженерно-геологічних дослідженнях.

Згідно поставленим завданням, розрізняють глибинне сейсмічне зондування (ГСЗ), структурну, рудну, інженерно-геологічну сейсморозвідку. За умовами спостереження – наземну, морську та свердловинну сейсморозвідку. При цьому використовуються різні частотні діапазони коливання пружних хвиль. За цим параметром розрізняютьвисокочастотну (більш 100 Гц), середньочастотну (від 15 до 100 Гц) і низькочастотну (нижче 15 Гц) сейсморозвідку.

 

 








Дата добавления: 2015-06-27; просмотров: 811;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.