Терморозвідка в акваторіях

Геотермічні дослідження в акваторіях дозволяють вирішувати ряд теоретичних і практичних задач, серед яких – визначення глибинного теплового потоку, пошуки покладів нафти та газу, визначення місць розвантаження континентальних, гідротермальних вод та стічних промислових вод тощо.

При терморозвідці в акваторіях океанів, морів та озер вимірюються абсолютні температури в придонних осадках на глибині 1-1.5 м. Вимірювання здійснюються по окремим станціям в період перебування судна в дрейфі. Основною апаратурою є дистанційні термозонди (типу ТГС- 1, який забезпечує вимірювання температури осадків з точністю до 0,01 К) та цифрові градієнтометри (типу АЦТМ-1, нижня межа чутливості якого складає 5*10-4 К). Одночасно з вимірюванням температури осадків на кожній станції вимірюється температура придонної води. При цьому, на ділянках де глибина водного шару не перевищує 50 м в опорних пунктах має фіксуватись часова зміна поля температур. Одночасно на станціях зондування відбирають колонки керну для вимірювання інженерно-геологічних та теплофізичних властивостей осадків, щоб забезпечити комплексування геотермічних досліджень з вивченням латеральної мінливості літології та фізичних властивостей донних осадових відкладів.

Методика визначення глибинного теплового потоку, так само як і при регіональних дослідженнях на суші, базується на незалежному вимірюванні градієнту температур і теплопровідності донних відкладів (методика нестаціонарного голкового зонду дозволяє забезпечити вимірювання теплопровідності з точністю до 2,5 % відн.). Загальна інструментальна та методична похибка вимірювання величини теплового потоку складає 10-15 %.

 








Дата добавления: 2015-06-27; просмотров: 649;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.