Особливості маркетингу роздрібного торговельного підприємства

Торговельне підприємство - це первинна, основна ланка сфери торгівлі, її самостійний господарський суб'єкт з правом юридичної особи, створений для закупівлі, зберігання, реалізації товарів і представлення різного роду супутніх послуг у цілях задоволення потреб ринку і отримання прибутку.

 

Підприємство роздрібної торгівлі - торгове підприємство, яке здійснює купівлю-продаж товарів, виконання робіт і надання послуг покупцям для особистого, сімейного, домашнього використання.

 

До підприємств роздрібної торгівлі відносять магазини і об'єкти дрібнороздрібної (торговельної) мережі. Роздрібна торговельна мережа являє собою сукупність великого числа підприємств, що розрізняються по ряду ознак, до найважливіших з яких відносяться: форма торговельного обслуговування, розмір торгової площі, асортимент реалізованих товарів, величина товарообігу й ін.

 

Класифікація торговельних підприємств за видом передачі товару:

 

Є багато класифікацій сучасних типів торгових підприємств за різним ознаками. Початковим є підхід до класифікації з виду передачі товару.

 

По виду передачі товару виділяють наступні види роздрібної торгівлі:

- стаціонарна та напівстаціонарна;

- пересувна (розвізних і розносна);

- посилкова.

 

До стаціонарної і напівстаціонарної торговельної мережі належать магазини, магазини-склади, павільйони, палатки, кіоски, торгові автомати. Це основний вид роздрібної торгівлі.

 

До пересувної торговельної мережі належать автомагазини, а також інші засоби, пристосовані для торгівлі вразвоз або рознос. До неї відноситься і дрібна торгівля", при якій торговці організовують продаж ходових товарів (тютюнових виробів, солодощів, газет, квітів тощо) у людних місцях. "Вулична торгівля включає продаж товарів повсякденного попиту (хліб, молочні продукти, яйця, фрукти, овочі), організовану в житлових кварталах з допомогою пересувних засобів.

 

Посилкова торгівля - вид роздрібної торгівлі, за якою покупець може придбати товар без відвідування магазину. В даний час цей вид торгівлі набуває популярності.

 

Торговий маркетинг можна розглядати, з одного боку, як різновид маркетингу комерційного посередництва, а з іншого - як самостійний напрямок маркетингової діяльності. Утримання торговельного маркетингу визначається характером діяльності торгового підприємства, формою організації торгівлі, джерелами закупівлі товарів, складом покупців і багатьма іншими факторами.

 

Маркетингові рішення торговельного підприємства значною мірою залежать від місця підприємства в ланцюжку просування товарів від виробника до споживача.

- Виробник має враховувати вимоги кінцевих споживачів, роздрібної та оптової торгівлі.

- Підприємство оптової торгівлі повинне враховувати вимоги кінцевих споживачів і роздрібної торгівлі.

- Підприємство роздрібної торгівлі має враховувати вимоги кінцевих споживачів.

 

Послуги роздрібної торгівлі - результат безпосередньої взаємодії продавця і покупця, а також власна діяльність продавця по задоволенню потреб покупця в придбанні товарів для особистого, сімейного, домашнього використання, не пов'язаного з підприємницькою діяльністю, за договором купівлі-продажу.

 

Маркетингові функції роздрібного торговельного підприємства:

- аналітична: дослідження ринку, його фірмової структури, аналіз конкурентоспроможності окремих товарів і товарного асортименту в цілому, внутрішнього середовища підприємства та ін;

- товарна: закупівля товарів, доведення відповідності товарів вимогам покупців, забезпечення конкурентоспроможності товарів і раціональності торгового асортименту;

- продажу: організація торгівлі, стимулювання продажу нових товарів, формування цінової політики, забезпечення необхідного товарного запасу, сервісу, організація мерчандайзингу;

 

Основними маркетинговими рішеннями підприємства роздрібної торгівлі є:

· Вибір цільового ринку;

· Вибір товарного асортименту і комплексу послуг;

· Рішення щодо цін;

· Рішення щодо методів стимулювання продажу;

· Вибір місця розташування магазину та інших торгових точок.

 








Дата добавления: 2015-04-07; просмотров: 1495;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.